Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Vulcanii noroiosi de la Filias, judetul Harghita – FOTO

Vulcanii noroiosi de la Filias, judetul Harghita – FOTO

18 feb. 2020, 11:45,
BZI.ro, în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:19521;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Vulcanii noroiosi de la Filias. Una dintre minunile naturale din ţara noastră, mai puţin cunoscută şi promovată, este o rezervaţie naturală din centrul ţării. Vulcanii noroioşi de la Filias (monument al naturii), alcătuiesc o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervaţie naturală de tip geologic). Aceasta rezervaţie este situată mai exact în judeţul Harghita, pe teritoriul administrativ al oraşului Cristuru Secuiesc.

Aria naturală este poziţionată aproape de drumul comunal DC43 care leagă drumul naţional DN13 de localitatea Filias.

Rezervaţia naturală este relativ mică ca întindere, respectiv are o suprafaţă de 1 hectar.

Vulcanii noroiosi de la Filias. Activitate scăzută a vulcanilor

Ea este cunoscută de localnici sub denumirea de „Colcăitor” şi reprezintă o arie mlăştinoasă cu vegetaţie specifică zonelor umede. Pe acest teritoriu delimitat de rezervaţie sunt prezente patru conuri de vulcani noroioşi. Unul dintre aceşti vulcani are o activitate scăzută, dar permanenta, cu emanaţii de gaze şi noroi.

In general, vulcanii noroioși sunt mărturii ale domurilor de gaze naturale. Cele amintite mai sus sunt din categoria domurilor de gaze naturale reci și sunt formate pe soluri cu o densitate redusă.

Dacă vorbim de flora, aici întâlnim o plantă cunoscută de localnici sub denumirea populară de broscariţa (Triglochin palustris). Aceasta este specie floristică protejată la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *