Prima pagină » National » Vremea se schimbă radical. Mai multe județe din România se află sub cod galben de ploi
Vremea se schimbă radical. Mai multe județe din România se află sub cod galben de ploi

Vremea se schimbă radical. Mai multe județe din România se află sub cod galben de ploi

10 sept. 2024, 12:33,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Vremea se va schimba semnificativ în perioada următoare. Furtuni puternice vor afecta jumătatea de vest a țării, însoțite de o scădere bruscă a temperaturilor. De astăzi, și zona de sud-est va fi sub avertizare de cod galben de furtuni.

„Vorbim de o schimbare în evoluția regimului de temperaturi, dar și de precipitații pe parcursul acestei săptămâni. Dacă astăzi mai contăm pe valori de până la 30 de grade Celsius, cu o valoare în jurul a 29 – 30 de grade Celsius inclusiv în Capitală, deja de mâine (marți – n.r.) vremea se va răcori în cea mai mare parte a țării, exceptând partea de sud-est și est, unde vor mai fi valori specifice de până la 28 – 29 de grade Celsius, în timp ce în restul teritoriului vor fi cel mult 15 – 20 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, meteorolog.

Vremea se schimbă radical. Mai multe județe din România se află sub cod galben de ploi

Un cod galben de ploi este în vigoare pentru mai multe județe din vestul țării de la ora 10:00 până la ora 21:00. În sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali se așteaptă averse importante, cu acumulări de apă de 20-25 l/mp, iar izolat pot ajunge la 30-40 l/mp, conform meteorologilor.

Începând cu ora 21:00 și până mâine la ora 15:00, zona de sud-est va intra sub avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și averse însemnate cantitativ. În regiunile Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei sunt așteptate ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic. Cantitățile de apă pot ajunge local la 20-25 l/mp, cu acumulări izolate de până la 30-40 l/mp.

Această săptămână va aduce o schimbare semnificativă a vremii, cu ploi și furtuni în multe zone ale țării, urmate de o răcire bruscă a vremii spre sfârșitul săptămânii.

Conform radarului meteo, o bandă frontală de precipitații se întinde de la coasta Norvegiei până în nordul Africii, separând aerul mai rece din vest de cel mai cald din est. Aerul rece care intră în spatele frontului va provoca ploi torențiale și furtuni în zona Mării Mediterane și în Balcani.

Marți, ploile și furtunile vor continua în jumătatea vestică a țării, extinzându-se treptat și în celelalte regiuni de miercuri.

De la temperaturi ridicate pentru această perioadă, cu maxime de până la 30-32°C în sudul Olteniei și Munteniei, vremea va deveni instabilă, cu nori și intervale de ploaie și descărcări electrice. O răcire bruscă este așteptată după trecerea acestei depresiuni atmosferice, cu temperaturi scăzând la valori normale pentru mijlocul lunii septembrie, în jur de 20-22°C.

În această săptămână, regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara, în special în vest și la munte. De asemenea, temperaturile vor fi ușor peste cele specifice în est și nord-est și mai scăzute decât media în vest și sud-vest.

Pentru intervalul 9 septembrie – 7 octombrie, temperaturile se vor menține ușor peste media normală în est și nord-est, dar sub normal în vest și sud-vest, cu un regim de precipitații care va fi, în general, apropiat de valorile normale pentru această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *