Vrei să zugrăvești pereții? 10 lucruri de știut despre vopsea lavabilă albă

Vrei să zugrăvești pereții? 10 lucruri de știut despre vopsea lavabilă albă

23 dec. 2022, 11:50,
BZI.ro, în Magazin

După cum toată lumea știe, puține lucruri influențează senzația confort și curățenie a unei încăperi mai mult decât un strat proaspăt de vopsea lavabilă albă. O vopsea proaspătă, chiar dacă nu este de la branduri foarte scumpe, este o modalitate excelentă de a-ți schimba spațiul pe un buget nu foarte mare.

O vopsea lavabila albă poate mai mult decât orice altă culoare, poate da cu subtilitate tonul direcției de design a unui spațiu. Împreună cu iluminatul, accentele, mobilierul și decorațiunile folosite, poate transforma un spațiu oarecare să ajungă fermecător și confortabil sau chiar strălucitor. Albul dă senzația de curățenie, de luminozitate și este o nuanță aflată la îndemână. Se poate împrospăta repede, fără ajutorul meșterilor, dar numărul și varietatea de vopsele albe disponibile este copleșitoare. Lucrurile se complică atunci când vine vorba de alegerea de tonuri și nuanțe pentru vopsea lavabilă albă.

Griul a părăsit clădirea

După 2000 o vopsea foarte folosită a fost griul, în toate nuanțele sale calde sau reci. Și chiar dacă este sigur că griul nu va dispărea niciodată, acesta și-a atins apogeul și lumea se îndepărtează de gri, de cel rece în special, având nevoie de ceva mai vesel și mai senin. În generațiile trecute, oamenii au cumpărau mobilă la tinerețe când se căsătoreau și asta era păstrată timp de 40 de ani, spre deosebire de astăzi, când albul curat și crocant se potrivește stilului nostru de viață și avem mobilier tip IKEA, mai ieftin, mai colorat și pe care îl putem schimba mai des. Trăim într-o economie și o societate în care putem avea orice ne dorim. Putem avea canapeaua roșu aprins sau scaunul verde, avem acces la mobilier și accesorii care din punct de vedere financiar pot fi înlocuite o dată la câțiva ani. Faptul este că acest mobilier de preț scăzut arată mai bine pe un fundal alb, deoarece este curat. Accesoriile la modă și plantele de apartament omniprezente se lovesc mai mult de alb, iar mobilierul interior devine vedetă. Când scapi de lucruri și aglomerație, nu mai ai lucruri peste tot, albul e senin, indicând mișcarea spre simplitate și curat.

Ce este bine de știut când zugrăvești pereții în alb

  1. Trebuie să știi dacă pereții albi sunt confortabili pentru tine. Un test bun pentru a vedea dacă poți trăi înconjurat de pereți albi este să te îndrepți spre un muzeu sau o galerie. Petrece ceva timp în sălile cu o mulțime de spații albe și ia în considerare modul în care te vor face să te simți, în largul tău sau anxios. Dacă cazi în tabăra love it, acum începe distracția pentru a afla care este nuanța de alb potrivită pentru tine și spațiul tău. Albul se potrivește multor stiluri, de la cel minimalist la cel scandinav, de la shabby chic la modern.
  2. Când o vopsea lavabila albă nu este plăcută în spațiul tău cel mai adesea este pentru că are subtonul greșit. Pentru că, desigur, albul nu este aproape niciodată alb pur, în timp ce subtonurile sunt subtile și au un impact mare. Ia una din culorile principale folosite în încăpere și găsește specimenul de nuanță de alb complementară. Să zicem, albastrul de pe canapea. Vom căuta specimenul de alb cu subtonuri ale acestui albastru, pentru a găsi un alb complementar.
  3. Gândește-te la sursa de lumină. Albul este, evident, foarte reflectorizant, astfel încât cu cât ai mai multă lumină, cu atât mai mult va reflecta și va lumina spațiul. Testează cum arată lavabila albă aleasă atât în lumină naturală, cât și sub iluminatul artificial. Dacă ai o mulțime de ferestre, asigură-te că te uiți la culoarea de pe fiecare perete, deoarece va arăta diferit pe fiecare. Este foarte bine să testezi vopseaua pe pereți și să te uiți la ea în lumina zilei și seara, pentru că tonurile culorii vor fi diferite în lumina directă a soarelui în comparație cu cea de la amurg.
  4. Este important să alegi un grund de calitate, mai ales dacă trebuie să zugrăvești în alb un perete de altă culoare, pentru a nu influență nuanța de vopsea albă.
  5. Vorbește cu persoana din spatele tejghelei de la magazin ce fel de vopsea lavabila albă îți poate oferi, un alb adevărat sau un alb-off. Un alb-off va avea un subton vizibil, indiferent dacă este gri, galben, roz sau albastru, în timp ce un alb adevărat nu va avea niciunul.
  6. Un alb adevărat, crocant și curat cum pare este complet neiertător dacă pereții au imperfecțiuni. Faptul că vei adăuga o anumită nuanță vopselei, astfel încât să nu fie un alb puternic, te va ajuta să ascunzi imperfecțiunile peretelui.
  7. În multe spații tradiționale, vei observa un alb pe pereți, asociat cu ornamente albe strălucitoare, pe tavane și uși. Se folosește adesea aceeași nuanță pentru pereții, ornamentele și tavanele unei încăperi, bazându-se pe o combinație de mici variații ale luciului și ale altor elemente arhitecturale din cameră pentru a crea puncte de contrast și interes vizual. Indiferent dacă ai abordarea mai tradițională sau te gândești să mergi monocromatic, reține că tavanul, pereții și ornamentele au finisaje diferite, un finisaj plat pentru tavan și un satin sau semigloss pentru pereți.
  8. Achiziționează instrumente de vopsea de calitate pentru cea mai bună aplicare. Nu pierde timpul cu role ieftine, deoarece acest lucru înseamnă că, pe măsură ce aplici vopsea pe perete, fibrele din rolă se vor lipi de perete, distrugând aplicația.
  9. Șterge și curăță de praf suprafața pe care urmează să o zugrăvești și orice suprafețe adiacente. Praful de gips-carton, rumegușul și praful se răspândesc ușor și departe într-o locuință și creează astfel o textură inestetică sub vopsea. Spală pereții și lasă să se usuce înainte de a aplica vopsea lavabilă albă.
  10. Aplică un strat de grund și două straturi de vopsea. Având în vedere cât de neiertătoare este vopseaua albă este important să nu sari peste aplicarea grundului, iar pentru o bună calitate a zugrăvelii să dai două mâini de vopsea, cu pauze pentru uscarea completă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *