Puteți urma o rețetă pentru a vă face propriul exfoliant pentru față acasă. Exfolierea regulată a tenului vă poate ajuta să preveniți înfundarea porilor și să creșteți circulația și producția de colagen.
Dacă vă place să știți ce puneți pe piele, un produs făcut în casă poate fi o opțiune pentru curățarea tenului. Majoritatea oamenilor consideră că scruburile faciale sunt ușor și rapid de făcut. De asemenea, s-ar putea să aveți deja toate ingredientele de care aveți nevoie.
Cum să faci un exfoliant pentru față
Exfoliantul pentru față făcut în casă nu are nevoie de multe ingrediente. Înainte de a începe, verificați dacă aveți la îndemână un ulei care permite amestecarea și hidratarea, cum ar fi cel de jojoba, de cocos sau migdale. De asemenea, utile sunt o râșniță de cafea sau un robot de bucătărie, dacă folosiți fulgi de ovăz, linguri sau căni pentru măsurare și uleiuri esențiale, dacă doriți. Mai mult, aveți nevoie de un recipient pe care îl puteți închide. Acest lucru vă permite să vă păstrați scrubul și să îl utilizați din nou la o dată ulterioară.
Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, așa că trebuie să îl topiți înainte de a-l adăuga în amestec. Pentru acest pas, umpleți un vas mare din sticlă sau metal cu apă fierbinte. Fără a deschide borcanul cu ulei de cocos, puneți-l în apă. Lăsați timp de 15 până la 30 de minute sau până când se topește suficient ulei.
Exfoliantul pentru față din fulgi de ovăz și iaurt funcționează bine pentru pielea mixtă și vă oferă un glow up. Fulgii de ovăz conțin o mulțime de antioxidanți și au proprietăți antiinflamatoare care ajută la calmarea pielii iritate sau sensibile. Iaurtul, ce conține acid lactic natural, îmbunătățește rezultatul exfolierii, iar uleiul de jojoba poate adăuga hidratare fără a bloca porii.
Pentru această rețetă aveți nevoie de 2 linguri de fulgi de ovăz nefierți, 1 lingură de iaurt grecesc simplu, 1 lingură de ulei de jojoba sau de cocos. Măcinați ovăzul într-o pulbere fină. Dacă folosiți ulei de nucă de cocos, începeți prin a-l topi conform instrucțiunilor de mai sus. Amestecați toate ingredientele într-un bol. Aplicați pe pielea curățată în cercuri delicate timp de aproximativ 30 până la 60 de secunde. Clătiți scrubul de pe piele cu apă călduță. Ulterior, puneți compoziția rămasă într-un recipient etanș și păstrați-o în frigider.
Mierea este un ingredient excelent pentru un scrub facial datorită capacității sale de a ajuta la echilibrarea bacteriilor de pe piele. Mierea este atât un exfoliant natural, cât și un hidratant, iar proprietățile sale antibacteriene calmante o fac utilă pentru acnee.
Acest exfoliant funcționează bine pentru tipurile de piele grasă și mixtă. Astfel, trebuie să folosiți un sfert de cană fulgi de ovăz nefierți, 2 linguri de miere brută și 2 linguri de ulei de jojoba. După ce măcinați ovăzul, încălziți mierea pentru câteva secunde în cuptorul cu microunde, astfel încât să fie mai ușor de amestecat. Încorporați toate ingredientele într-un bol. Aplicați pe pielea curățată în cercuri delicate timp de aproximativ 60 de secunde. Clătiți scrubul cu apă călduță. Puneți restul exfoliantului într-un vas etanș și depozitați-l la frigider.
Care sunt beneficiile scrubului
Atunci când este efectuată corect, exfolierea tenului cu un scrub facial poate aduce o serie de beneficii, printre care o piele mai fină, pori curați și o absorbție mai bună. De asemenea, nu uitați să vă hidratați piele și să folosiți balsam de buze.
Exfoliantele vă ajută să scăpați de celulele moarte ale pielii pe care corpul dumneavoastră nu le-a eliminat încă pe deplin. Acest lucru poate rezulta într-un ten mai neted, mai luminos, mai uniform. Stimularea suprafeței pielii poate stimula circulația sângelui, ceea ce, la rândul său, poate contribui la o piele puțin mai strălucitoare.
Deoarece îndepărtează celulele moarte ale pielii și uleiurile care altfel v-ar astupa porii, exfolierea facială poate ajuta la reducerea erupțiilor de acnee. De asemenea, prin îndepărtarea acumulării de celule moarte ale pielii și a altor resturi, pielea poate absorbi mai eficient produsele de îngrijire a pielii.
Deoarece pielea feței este mai sensibilă și mai delicată decât cea de pe corp, scruburile faciale ar trebui să conțină particule mai fine decât exfoliantele corporale.
De exemplu, mulți oameni consideră că scruburile cu zahăr, o alegere populară pentru exfolierea corpului, sunt prea dure pentru pielea feței. Același lucru este valabil și pentru sarea de mare, cojile de nucă și zațul de cafea. Aceste particule tind să fie prea grosiere pentru pielea delicată a feței.
Utilizarea ingredientelor care sunt prea aspre poate duce la inflamarea și iritarea pielii. În unele cazuri, particulele acestora vă pot chiar zgâria sau rupe pielea. Dacă un exfoliant facial care conține cafea, zahăr sau sare pare să ducă la uscarea, strângerea sau iritarea pielii, puteți opta pentru ingrediente mai blânde.
Dacă aveți pielea grasă, este în regulă să vă exfoliați de până la trei ori pe săptămână. Dacă aveți pielea sensibilă, predispusă la acnee sau uscată, ar fi bine să folosiți exfoliantul pentru față o dată pe săptămână.