Prima pagină » Actualitate » Vrei o factură mai mică la curent? Aceste dispozitive care consumă „energia fantomă” trebuie scoase din priză!
Vrei o factură mai mică la curent? Aceste dispozitive care consumă „energia fantomă” trebuie scoase din priză!

Vrei o factură mai mică la curent? Aceste dispozitive care consumă „energia fantomă” trebuie scoase din priză!

11 ian. 2024, 11:26,
în Actualitate

Vrei o factură mai mică la curent? Experții au făcut publice ce dispozitive trebuie să scoți din priză atunci când nu le folosești, pentru a reduce factura la curent.

Vrei o factură mai mică la curent? Scoate aceste dispozitive din priză!

Multă lume are obiceiul de a lăsa electrocasnicele în priză, iar acest lucru îți încarcă factura la curent fără să îți dai seama. Unele dintre ele continuă să consume energie energie chiar și atunci când nu sunt folosite.

Energia electrică ce este folosită de dispozitivele care rămân în priză, dar nu sunt folosite activ, se numește energie standby. Dar are și alte denumiri, precum „energia fantomă”. Unele electrocasnice pot consuma astfel de energie.

Soluția cea mai simplă pentru a scăpa de această problemă este să scoți din priză electrocasnicele atunci când nu le folosești. Potrivit Departamentului de Energie din SUA, acest obicei simplu poate duce la economii de sute de dolari anual pentru consumatorii din acea țară.

Dar unele dispozitive consumă mai multă energie fantomă decât altele, motiv pentru care experții susțin că trebuie să le scoți din priză.

Astfel, chiar dacă electrocasnicele sunt închise, tot mai pot consuma energie. Iată care sunt dispozitivele care consumă cea mai multă „energie fantomă”:

  • dacă au o sursă de lumină sau orice display pe care e afișat faptul că dispozitivul e închis
  • computerele care sunt în sleep mode
  • încărcătoarele care consumă energie chiar dacă dispozitivul nu mai e conectat
  • dispozitivele care se pot actualiza pe fundal
  • telefoanele cu display-uri, precum telefonul fix
  • electrocasnice smart, precum mașinile de spălat, care au un display deschis constant și care sunt conectate la Internet

Cum poți optimiza utilizarea dispozitivelor

Mulți români nu știu cât de multă energie pierd prin faptul că își lasă dispozitivele conectate la priză. Potrivit experților, 5-10% din energia de pe factură e cea folosită în astfel de situații.

În timp ce unele dispozitive nu pot fi scoase din priză atunci când nu le folosești activ, precum frigiderul, trebuie să le scoți pe cele pe care nu le utilizezi, precum televizorul.

Potrivit unui studiu recent, scoaterea din priză a dispozitivelor ar economisi 8 miliarde de dolari anual în SUA. Un astfel de obicei are și beneficii pentru mediu. Precum prevenirea poluării cu 44 de tone metrice de dioxid de carbon.

Primul pas recomandat de experți e scoaterea din priză a dispozitivelor pe care nu le folosești activ. Sau pe care nu le folosești des. În această categorie intră televizoarele, boxele și alte electrocasnice similare.

Un alt sfat e să scoți încărcătoarele din priză atunci când nu le folosești. Acestea se numără printre acele dispozitive pe care trebuie să le scoți din priză, ce consumă o cantitate semnificativă de „energie fantomă”.

Este clar că vrei o factură mai mică la curent, dar scoaterea din priză poate fi complicată, mai ales dacă aceasta se află în locuri greu accesibile. Dar poți apela la prize smart, care pot fi oprite ușor, în întreaga casă, dacă îți dorești. În plus, poți chiar să programezi prizele smart pentru a fi pornite doar în anumite perioade din săptămână. Precum seara sau în weekend pentru televizoare, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024