Prima pagină » Sanatate » Vreau să pierd sarcina, ce să fac? Iată tot ce trebuie să știi despre întreruperea sarcinii

Vreau să pierd sarcina, ce să fac? Iată tot ce trebuie să știi despre întreruperea sarcinii

12 apr. 2022, 11:30,
în Sanatate

Multe femei sunt îngrijorate și spun: „Vreau să pierd sarcina, ce să fac?”. De aceea, în articolul de față, vom vorbi despre metodele de întrerupere a sarcinii și despre efectele adverse ale acestora.

Avortul reprezintă pierderea sau întreruperea unei sarcini. Se consideră avort spontan atunci când sarcina este pierdută (adică nu s-a dorit terminarea acesteia) și întrerupere de sarcină sau avort programat, în momentul în care procedura este aleasă în mod voit sau este necesară.

Decizia de a întrerupe o sarcină nu este ușoară, fie din cauza consecințelor emoționale, fie din pricina posibilelor complicații ce pot apărea în urma avorturilor. Cu toate acestea, pentru unele femei, avortul este ultima soluție în gestionarea unei sarcini nedorite sau problematice.

Iată câte metode de întrerupere a sarcinii există.

o femeie însărcinată la ecografie

Se consideră avort spontan atunci când sarcina este pierdută și întrerupere de sarcină sau avort programat, în momentul în care procedura este aleasă în mod voit sau este necesară.

Vreau să pierd sarcina, ce să fac?

Avortul poate fi medicamentos sau se poate realiza prin metoda chirurgicală.

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos constă în administrarea unei combinații de două medicamente, unul menit să contribuie la despinderea embrionului de uter și altul cu scopul de a provoca contracții, pentru ca embrionul să fie, cu ușurință, expulzat. Această metodă de întrerupere a sarcinii se poate face până în săptămâna a șaptea de sarcină, adică la nouă săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații.

Avortul prin metoda chirurgicală

Avortul prin metoda chirurgicală se poate realiza astfel: cu aspirație manuală sau mecanică, prin dilatare și chiuretaj și prin dilatație și evacuare.

Întreruperea de sarcină cu aspirație manuală sau mecanică se poate realiza începând cu a șaptea săptămână de sarcină, însă nu mai târziu de săptămâna 14.

Avortul realizat prin dilatare și chiuretaj constă în îndepărtarea țesutului fetal, prin intermediul unui instrument similar unui clește sau a unui cârlig. Această metodă este una traumatizantă și presupune cele mai multe riscuri.

Întreruperea de sarcină prin dilatație și evacuare se realizează după 14 săptămâni și se impune doar în cazurile în care menținerea sarcinii pune în pericol sănătatea mamei sau fătul prezintă malformații. Cu o zi înainte de procedură, gravidei îi sunt administrate medicamente prin care se stimulează dilatarea colului, iar în ziua procedurii medicul elimină fătul prin aspirație sau mecanic.

medicamente pentru avort

Avortul poate fi medicamentos sau se poate realiza prin metoda chirurgicală.

Riscurile și efectele secundare ce pot apărea după o întrerupere de sarcină

Dacă ai luat decizia de a întrerupe sarcina, trebuie să știi că te poți confrunta cu: dureri abdominale, hemoragie, vărsături sau stări de greață. De asemenea, pot apărea și complicații, precum: hemoragie majoră, infecție, rănirea colului uterin, formarea unui țesut cicatricial la nivelul uterului, perforarea uterului, vătămarea altor organe și chiar deces. Aceste din urmă riscuri nu sunt foarte des întâlnite.

În ceea ce privește avortul medicamentos, acesta poate provoca reacții adverse, și anume: sângerări, crampe asemănătoare celor din perioada menstruală sau mai severe, febră, frisoane, greață, vărsături, avort incomplet (necesită chiuretaj) sau avort neefectuat (sarcina poate continua).

o femeie care a făcut ecografie și un medic

Dacă ai luat decizia de a întrerupe sarcina, trebuie să știi că te poți confrunta cu: dureri abdominale, hemoragie, vărsături sau stări de greață.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, fanii au criticat-o pentru...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se schimbă norocul pentru trei zodii, de la 1 aprilie 2025
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`