Prima pagină » Economic Local » Vrea să dea lovitura în acest domeniu. Tânăra antreprenoare a renunțat la un job bine plătit, pentru a face profit cu o afacere în plină dezvoltare
Vrea să dea lovitura în acest domeniu. Tânăra antreprenoare a renunțat la un job bine plătit, pentru a face profit cu o afacere în plină dezvoltare

Vrea să dea lovitura în acest domeniu. Tânăra antreprenoare a renunțat la un job bine plătit, pentru a face profit cu o afacere în plină dezvoltare

06 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

În această perioadă, tinerii care vor să dezvolte comunitatea în care trăiesc primesc banii necesari de la Uniunea Europeană. Unul dintre domeniile în care s-au investit sume importante în ultimii ani este cel pomicol. Unul dintre motivele care a determinat mulți ieșeni să se îndrepte spre aceste afaceri pomicole este că profitul este rapid și garantat. „Noi vom folosi soiuri străine care sunt mai productive. Ne așteptăm ca după câțiva ani să amortizăm investiția și să avem profit”, susține beneficiara fondurilor europene.

Numărul tinerilor din Iași cu spirit antreprenorial, care mizează pe fondurile nerambursabile, a crescut în ultimii ani. Mai ales că aceștia au văzut că pot accesa ușor banii oferiți de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea comunităților locale. Zeci de tineri au depus proiecte europene în domeniul pomicol, unul dintre domeniile în plină dezvoltare la nivelul județului Iași. Hectare întregi cu nuci, cireși sau aluni apar pe vechile livezi, ce se întindeau în comunele din Iași, înainte de Revoluție. Unul dintre beneficiarii din Iași care va investi 200.000 de euro într-o livadă cu cireși din soiuri străine este Mihaela Nicoară. Ieșeanca va înființa o livadă pe o suprafață de 5 hectare, la Bârnova.

Livezi noi pe vechile livezi

Tânăra a fost consultant pe fonduri europene înainte de a decide să devină antreprenoare. Aceasta a ajutat mai mulți ieșeni să obțină banii europeni și a decis să depună un proiect când a aflat că bunicii săi vor să renunțe la un teren pentru că nu îl mai foloseau, fiind prea în vârstă. Astfel, s-a gândit că acel teren ar putea fi refolosit prin înființarea unei plantații pomicole.

„Bunicii mei povesteau că acolo erau livezi întinse, dar au dispărut după desființarea CAP-urilor. Ei oricum nu mai pot să aibă grijă de terenuri pentru că au o vârstă și de aceea am preluat eu terenul pentru a-l utiliza. Am zis că cel mai bine ar fi o livadă peste vechea livadă. Doar că de data asta nu e cu soiuri românești”, spune tânăra.

Soiurile străine sunt superproductive

Antreprenorii se orientează spre cireșii din Spania, de exemplu, pentru că sunt mai productivi. Astfel, dacă producția ajunge la export, investiția poate fi rapid amortizată.

„Noi vom folosi soiuri străine care sunt mai productive. Ne așteptăm ca după câțiva ani să amortizăm investiția și să avem profit”, susține beneficiara fondurilor europene.

Plantația va fi înființată în această primăvară, iar tânăra se pregătește să plece în afara țării pentru a aduce pomii.

„Ne vor ajuta doi angajați când vom înființa plantația. Vor fi vreo câteva mii de puieți”, mai spune antreprenoarea.

Investiții de milioane de euro în livezile din județ

Fiind una dintre submăsurile care au trezit interesul posibililor beneficiari, fondurile disponibile pentru submăsura 4.1a- „Investiții în exploatații pomicole”, din cadrul sesiunilor de depunere a proiectelor, s-au epuizat rapid. Astfel, la nivelul județului sunt deja 6 proiecte selectate pentru finanțare, care sunt în curs de implementare, iar alți 6 ieșeni care au depus proiectele în anul 2019 așteaptă publicarea listelor cu cei care vor primi banii de la Uniunea Europeană. Anul trecut au depus proiecte ieșenii care vor să înființeze livezi cu aluni, cireși și nuci. Aceștia vor putea obține în jur de 3 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, necesari dezvoltării afacerilor din mediul rural. Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *