Prima pagină » Local » Voucherele sociale, valabile și la unele restaurante de lux din Iași. Paradoxul României sărace

Voucherele sociale, valabile și la unele restaurante de lux din Iași. Paradoxul României sărace

07 iul. 2022, 14:19, 1 ,
BZI.ro, în Local

Pare desprins din filmele cu proști, dar este cât se poate de real. Voucherele de 50 de euro, acordate persoanelor sărace sunt valabile și la unele restaurante de lux. Este interesant dacă în realitate persoanele vulnerabile își cheltuiesc banii dați de Guvern pe produse considerate de lux.

Vă aducem aminte că Executivul acordă vouchere sociale în valoare de 50 de euro, odată la două luni, pentru procurarea alimentelor necesare supraviețuirii. La început se vorbea despre limitarea cumpărăturilor doar pentru alimentele necesare, totuși, realitatea pare că îi contrazice pe guvernanți.

Voucherele sociale pot fi cheltuite și în restaurantele din Iași

Una peste alta, la nivel de județ, situația este la fel ca peste tot. Pe lângă magazinele care acceptă plata cu voucherele sociale, pe listă se regăsesc numeroase restaurante de tip fast food. Prețurile de la acest tip de restaurante variază în funcţie de produsele oferite. De exemplu, într-un restaurant de tip fast food înscris în program se pornește de la 20 de lei, pentru un meniu ”aripioare de pui” și poate ajunge și la 37 de lei dacă doritorii optează pentru un dublu cheesburger de vită.

La nivelul municipiului sunt multe restaurante care acceptă plata cu voucherele sociale. Vorbim despre restaurante care au costuri mari per produs. Într-un astfel de local din Iași care se regăsește pe listă sunt produse ce pleacă de la 18 de lei și pot urca până la 190 de lei (platou grill). Un alt restaurant din municipiul Iași care face parte din program, practică prețuri mai piperate. Discutăm despre faptul că 100 de grame de somon la cuptor costă 14 lei (per kilogram 140 de lei), iar un mușchi de vită la grătar (aprx. 150 de grame) costă 60 de lei. Pentru că viața din România este una amară, regăsim înscrise în schema de ajutor dată de Guvern mai multe cofetării care, conform unor căutări, nu practică cele mai mici prețuri.

Este foarte important să ne întrebăm dacă nu cumva, prin implicarea acestor restaurante, nu s-a creat premisa unor decontări suspecte. Desigur, nu există dovezi în acest sens.

Voucherele sociale, valabile în restaurante de lux

Guvernul a acordat cetățenilor care au întâmpinat probleme pentru plata facturilor după ce prețul acestora a crescut și celor care au un venit mic, vouchere sociale în valoare de 50 de euro de la 1 iunie care sunt valabile, culmea, și la unele restaurante de lux. Lista unităților din România care acceptă plata cu astfel de vouchere este una lungă și cuprinde și restaurante de tip fast food, dar și restaurante considerate a fi de lux. Menționăm că practica este acceptată la nivel național, nu numai în Iași.

De exemplu pe listă apare un restaurant din Cluj, iar odată intrat pe site-ul localului vedem prețurile care nu sunt dintre cele mai ieftine. Un platou țărănesc care conține, printre altele, muşchi afumat, ciolan rotisat etc. (porție pentru 4 persoane) are un preț de 180 de RON, un platou care conține 4 mici și cartofi prăjiți costă 25 de lei. Desigur, cele mai mofturoase persoane sărace pot să comande și o salată cu mușchiuleț de vițel (35 de ron), dar și rață rumenită pe varză călită (38 de lei).

Voucherele sociale sunt valabile pentru restaurantele de lux din Iași, dar și în alte zone ale țării.

Comentarii
  • votantii pizde(psd) sunt tratati ca clienti de lux – mananca gunoi fastfood o data pe luna si dupa aia scobesc in tomberoane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *