Prima pagină » Turism » Info Turism » Vouchere de vacanta 2019, schimbare uriasa, ce se intampla cu tichetele de vacanta nefolosite
Vouchere de vacanta 2019, schimbare uriasa, ce se intampla cu tichetele de vacanta nefolosite

Vouchere de vacanta 2019, schimbare uriasa, ce se intampla cu tichetele de vacanta nefolosite

21 mart. 2019, 09:40,
BZI.ro, în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:87321;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Legea referitoare la acordarea voucherelor de vacanta ar putea fi modificata astfel incat angajatii care nu le folosesc sa primeasca in schimb contravaloarea lor in bani sau tichete de masa.

VOUCHERE DE VACANTA 2019. Aceasta modificare a legii referitoare la voucherele de vacanta a fost propusa de catre deputatul ALDE Stefan-Alexandru Baisanu, care a depus in Parlament un proiect in acest sens.

„La Articolul 24, alineatul 1, se introduce doua litere, a si b, cu urmatorul cuprins: Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionale de efectuarea concediului in regim de turism intern. (litera b) In cazul in care voucherele de vacanta nu au fost utilizate, angajatorul se obliga sa ofere contravaloarea in bani sau in tichete de masa", se arata in proiectul depus de catre deputatul ALDE Alexandru Baisanu.

Potrivit legislatiei in vigoare, se acorda o singura indemnizatie de vacanta pe an, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, alocate cu aceasta destinatie. 

Anul trecut, peste un milion de salariati din sectorul bugetar au beneficiat de vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei.

„Voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. In cazul in care voucherele de vacanta nu au fost utilizate, angajatorul se obliga sa ofere contravaloarea in bani sau in tichete de masa. Gestionarea resursei umane constituie una dintre cele mai importante componente ale managementului oricarei intreprinderi, publice sau private, mari sau mici, iar motivarea acesteia catre performanta ar trebui sa fie prioritare”, se arata in expunerea de motive.

Propunerea a fost inregistrata la Biroul permanent al Camerei Deputatilor care, in sedinta din 13 martie, a stabilit ca domeniul reglementat este de competenta decizionala a Camerei Deputatilor, Senatul fiind prima Camera sesizata.

Vouchere DE VACANTA 2019. Cum folositi tichete de vacanta
– cu vouchere de vacanta puteti lua alaturi pe oricine doriti, membru al familiei sau prieten.  

– va puteti acoperi orice cheltuiala din concediul de odihna, singura conditie fiind ca acesta sa fie efectuat in Romania. 

– valoarea maxima a voucherelor va fi egala cu sase salarii de baza minime brute. 

– valoarea nominala permisa pentru fiecare voucher de vacanta pe suport de hartie va fi multiplu de zece lei, dar nu mai mult de 100 de lei

OUG 8/2009 (aplicabil pana in la 1 Ian 2021) – Art .1 (8) Prestarea serviciilor achizitionate de catre unitatile afiliate prin intermediul voucherelor de vacanta se face in structuri de primire turistice, autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

ART. 4 (1) Operatorii economici cu activitate de turism din Romania, autorizati de Autoritatea Nationala pentru Turism, conform Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile ulterioare, care detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta vouchere de vacanta ca modalitate de plata, se denumesc, in mod conventional si in intelesul prezentei ordonante de urgenta, unitati afiliate.

(2^2) Voucherele de vacanta emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a voucherelor de vacanta acordate de catre angajator si pot fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice in unitatile afiliate, definite potrivit art. 4 alin. (1).

Art. 7. (2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte – amenda si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii prevazut la art. 1 alin. (7).

 HG 215/2009

ART. 22 (1) Unitatile afiliate, definite potrivit art. 4 din ordonanta de urgenta, pot incheia contracte de prestari de servicii cu unitatile emitente daca detin licenta de turism valabila in cazul agentiilor de turism si, respectiv, certificat de clasificare 14 valabil in cazul structurilor de primire turistice, conform prevederilor legale in vigoare 

Legea 165/2018 – (aplicabila pentru voucherele de vacanta din 1 ian 2021)  Art.8  (6) Biletele de valoare pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise.

Vouchere DE VACANTA 2019. Ce trebuie sa stie beneficiarii
 Beneficiarii voucherelor de vacanta trebuie sa stie ca, cu aceste tichete, pot achizitiona servicii precum cazare, masa, transport, servicii de tratament si de agrement sau pachete turistice. Legea impune insa la folosirea voucherelor achizitionarea a cel putin o noapte de cazare. Locatiile in care vor fi folosite voucherele trebuie sa aiba autorizatie / licenta de la Autoritatea Nationala pentru Turism. 

De asemenea, trebuie sa stiti ca doar angajatii care au primit voucherele de vacanta sunt singurii indreptatiti sa le utilizeze. Acestea nu pot fi comercializate, nici folosite in alte scopuri decat cele amintite mai sus. Nu se restituie rest de bani de lavoucherul de vacanta.

Comenzile de achizitie pentru voucherele de vacanta sunt transmise de catre angajator companiilor care emit astfel de beneficii. Acestea contin urmatoarele date: numele si prenumele beneficiarilor; codul numeric personal al fiecarui beneficiar; numarul voucherelor de vacanta pentru fiecare beneficiar; valoarea nominala a voucherului de vacanta si valoarea nominala totala a voucherelor de vacanta acordate fiecarui beneficiar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *