Prima pagină » Local » Vouchere casnice pentru ieșeni. Cine vor fi beneficiarii și care este valoarea tichetelor
Vouchere casnice pentru ieșeni. Cine vor fi beneficiarii și care este valoarea tichetelor

Vouchere casnice pentru ieșeni. Cine vor fi beneficiarii și care este valoarea tichetelor

13 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

S-au stabilit criteriile pentru noile vouchere casnice care vor fi acordate ieșenilor. În cele ce urmează, veți putea afla care este valoarea tichetelor, dar și cine sunt ieșenii ce vor putea deveni beneficiari.

Vouchere casnice pentru ieșeni. Ce valoare au și cine sunt beneficiarii

Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale a publicat un proiect de ordin prin care se propune modelul de contract pe care angajatorii îl pot încheia cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru achiziţia de tichete de activităţi casnice. Mai exact, angajatorii ar putea încheia un contract cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru achiziţia de tichete de activităţi casnice, în valoare de 15 lei.

Voucherele pot fi oferite angajaţilor ca beneficiu extrasalarial și pot fi folosite pentru a plăti persoanele care ajută în gospodărie cu diverse activităţi casnice, conform unui proiect publicat în transparenţă decizională de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Mai precis, menajerele sau grădinarii vor putea fi plătiți cu tichete prin care li se asigură contribuția la pensie și la asigurările de sănătate. În acest sens, Ministerul Muncii a creat o platformă pe care se pot înscrie atât beneficiarii, cât și prestatorii de servicii casnice.

Concret, platforma asigură medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice. Beneficiarii pot posta pe platformă serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii – serviciile pe care le pot oferi. Activitățile casnice care pot fi plătite cu tichete sunt aranjarea și servirea mesei; curățarea/întreținerea piscinei; curățenia/igienizarea locuinței; călcatul rufelor; debarasarea și spălarea vaselor; hrănirea/îngrijirea animalelor de companie; plimbarea animalelor de companie; prepararea hranei; plantarea pomilor/arbuștilor; plantarea răsadurilor; realizarea cumpărăturilor pe bază de listă; recoltarea fructelor și legumelor; spălarea covoarelor; spălarea geamurilor și a tâmplăriei; spălarea rufelor; spălarea și curățarea autovehiculelor; strângerea resturilor vegetale din natură.

Proiectul va fi implementat la nivel național, iar în cadrul acestuia vor putea participa și persoanele care trăiesc în mediul rural, cu oportunități limitate de angajare sau cu mobilitate geografică scăzută a forței de muncă.

„Angajatorii care doresc să beneficieze de acest sistem trebuie să respecte câteva reguli, cum ar fi să facă plata contravalorii acestora către agenţie, să completeze datele personale ale salariaţilor pe tichetele emise şi să distribuie tichetele exclusiv angajaţilor care au dreptul să le utilizeze. Contractul dintre angajatori şi agenţiile de ocupare se gestionează electronic, prin platforma tichete.anofm.ro, unde angajatorii pot urmări statusul contractului şi pot introduce datele necesare pentru emiterea tichetelor”, a transmis Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

S-au stabilit criteriile pentru noile vouchere casnice care vor fi acordate ieșenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`