Proiectul de extindere și modernizare de la Penitenciarul Iași va intra din nou pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. Șefii pușcăriei au cerut reluarea votului de luna trecută pentru ca Planul Urbanistic Zonal să fie aprobat. O parte a consilierilor locali din Iași continuă să susțină că proiectul nu poate fi avizat
O nouă tentativă pentru modernizarea Penitenciarului de Maximă Siguranță va fi dezbătută în plenul Consiliului Local. În ultima ședință pe anul 2021, din data de 29 decembrie, aleșii Iașului vor discuta din nou despre proiectul de modernizare și extindere a pușcăriei din zona Copou. La ședința din luna noiembrie 2021, proiectul a fost respins de Consiliul Local, după mai multe dispute între aleșii orașului. Unii consilieri au susținut că penitenciarul trebuie mutat din zona Copou, în timp ce alții au cerut ca proiectul să fie aprobat, iar în paralel să se găsească soluții pentru un schimb de terenuri cu Ministerul Justiției.
Penitenciarul Iași cere aprobarea PUZ pentru modernizare
Conducerea Penitenciarului Iași a arătat că se impune respectarea proiectului de modernizare și implicit avizarea PUZ pentru ca România să nu intre în procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană.
„La nivelul Penitenciarului Iași au fost alocate fonduri pentru realizarea unui nou sector de detenție care să respecte cerințele Ordinului Ministrului de Justiție nr. 2772/C/2017 din 17 octombrie 2017. Pentru demararea investiției s-a întocmit documentația pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal care a fost respinsă în ședința Consiliului Local din data de 26.11.2021. Penitenciarul Iași custodiază deținuți care sunt la dispoziția instanțelor de judecată, orașul Iași având cel mai mare Palat de Justiție din Moldova, fiind obligatoriu să fie un penitenciar în proximitatea acestuia”, se arată în adresa semnată de șeful Penitenciarului ieșean, comisarul șef Marian Dima.
Scandal pe modernizarea pușcăriei din Copou
Reprezentanții Penitenciarului au precizat că, dacă instituția va fi relocată, atunci și deținuții nu vor mai fi aduși la timp în fața judecătorilor. Conducerea Penitenciarului a mai arătat și că sistemul penitenciarelor ar putea intra în blocaj dacă acest proiect nu va trece de votul consilierilor locali.
„Din analiza cauzelor aflate pe rolul instanțelor rezultă faptul că acestea au un număr foarte mare de solicitări cu privire la prezentarea persoanelor private de libertate, astfel ar fi practic imposibilă înfățișarea acestora la orele solicitate dacă Penitenciarul Iași ar fi relocat. Pentru evitarea blocării sistemului penitenciar și a noilor sancțiuni asupra Ministerului Justiției și pentru respectarea memorandului aprobat de Guvernul României în 2016, actualizat în 2020, vă solicităm repunerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare PUZ 2008, aprobat prin HCL 251/26.05.2008, în vederea construirii de noi pavilioane pe teren proprietate a statului român, aflat în administrarea Penitenciarului Iași”, se mai arată în adresa celor de la Penitenciarul Iași.
Parc sau muzeu în locul clădirilor de la Penitenciarul Iași
Unii consilieri locali au arătat că proiectul trebuie aprobat pentru ca România să nu fie penalizată de Comisia Europeană. Ovidiu Laicu, ales local PSD, a susținut că proiectul ar putea fi avizat, însă între timp să se caute soluții pentru relocarea Penitenciarului Iași.
„După ce vom discuta în cadrul organizației municipale, vom lua și o decizie în legătură cu acest proiect. Este o hotărâre judecătorească ce trebuie respectată pentru că altfel riscăm o procedură de infringement. Sigur, se poate ajunge la o mutare a Penitenciarului din Copou, pentru că acea zonă se pretează pentru un parc sau un muzeu. De altfel, în campanie noi am propus amenajarea unui Muzeu al Țăranului în zona Copou. Categoric nu dorim ca pe locul Penitenciarului să fie ridicate cvartale de blocuri, ca zona să fie vânată de samsari imobiliari”, a precizat Ovidiu Laicu, consilier local PSD.
Comisie de negociere cerută de consilierii PMP Iași
Consilierii locali PMP au cerut înființarea unei comisii care să discute cu Ministerul Justiției despre un schimb de terenuri, însă până atunci decizia de modernizare a instituției trebuie respectată. Penitenciarul s-a judecat cu Consiliul Local pentru avizarea PUZ-ului, iar instanța de judecată a dat câștig de cauză instituției subordonate Ministerului Justiției.
„Consilierii PMP au propus încă de luna trecută înființarea unei comisii, care să aibă reprezentanți din partea Consiliului Local și ai Executivului Primăriei, care să aibă un mandat clar de negociere cu Ministerul Justiției pentru a identifica cele mai bune soluții pentru mutarea Penitenciarului Iași. Vorbim aici de un proces de durată, iar până atunci trebuie să respectăm hotărârile instanțelor de judecată”, a susținut Florin Briaur, consilier local PMP.
USR nu va vota proiectul PUZ pentru Penitenciarul Iași
În schimb, consilierii USR continuă să susțină că proiectul nu poate fi aprobat și că este necesară mutarea Penitenciarului Iași din zona Copou.
„Nu am apucat să discutăm despre acest proiect pentru că abia au fost publicate proiectele de hotărâre. Dar cred că rămânem la aceeași părere, pentru că noi ținem cont de părerile cetățenilor”, a precizat Andrei Popescu, liderul de grup al consilierilor USR.
Conform PUZ, Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași va beneficia de un nou proiect de modernizare. Investiția va fi demarată inițial cu refacerea corpului A, clădire intrată în conservare încă de acum 3 ani. Ulterior, în incinta penitenciarului, va fi ridicat un nou corp de clădire, ce poate găzdui și 600 de deținuți.