Meteorologii trag un semnal de alarmă. După ninsorile cu care ne-am confruntat în aceste zile, aceștia spun că gerul pune stăpânire pe țară. În unele zone se vor înregistra și minus 20 de grade. Situația ar putea deveni însă și mai gravă la jumătatea lunii dacă vortexul polar format va ajunge și la noi.
Vortexul polar lovește România
După episodul de ninsori, vine gerul! Situația va deveni gravă după jumătatea lunii, atunci când vortexul format la Polul Nord ajunge în țara noastră.
În unele zone se vor înregistra și minus 20 de grade. Răcirea începe de joi. Nu va mai ninge, iar temperaturile încep să scadă vertiginos. Dar cea mai geroasă zi va fi duminică.
Temperaturile scad atât de mult încât vom avea chiar și -20 de grade în depresiuni, dimineața, iar ziua cel mai “cald” va fi la -2 grade și vor cobora până la -12. În București vor fi -6 ziua și -10 noaptea, potrivit stirileprotv.ro.
La nivelul țării vom avea și cu 10 grade mai puțin față de normalul perioadei. Asta se întâmplă din cauza unui vortex polar. Dar este doar o mică dovadă din puterea pe care o are. Dacă masa de aer de la Polul Nord reușește să coboare și mai mult spre sud poate ajunge inclusiv în Europa și în România.
Am putea avea, pe la mijlocul lunii, temperaturi foarte scăzute, sub pragul înghețului pentru o perioadă mai mare de timp. În 2014, de exemplu, același vortex polar a adus temperaturi de -27 de grade în Statele Unite.
Ce este vortexul polar
Vortexul polar reprezintă un ciclon permanent și de mare anvergură, ce se situează la cei doi poli ai unei plantele, în cazul de față ai Pământului. Fiecare vortex este o regiune cu scară largă constantă la scară mare, care se rotește în sensul acelor de ceasornic în Polul Sud și în sens invers la Polul Nord.
Pe teritoriul Terrei, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar. De altfel, până în anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar.
Prin prisma dependenței de diferența de temperatură dintre poli și Ecuator, un vortex polar slăbește în timpul verii și se consolidează în timpul iernii. În sezonul de iarnă, vortexul arctic este de obicei definit, deși, în această perioadă, acesta se rupe în mai mult de două vârtejuri.
Localizarea vortexului este determinată de interfața dintre umezeala caldă, situată pe partea de sud a Planetei, și masa aerului uscat la stâlpi. La fel ca toate celelalte cicloane, rotația vortexului este dictată de efectul Coriolis. În timpul verii, vortexul polar se separă în două sau mai multe vârtejuri cu cel mai puternic localizat în apropierea insulei Baffin (de pe teritoriul canadian), iar celălalt vortex este situat după nord-estul Siberiei.
Cum va fi vremea astăzi, 12 ianuarie
Marți avem vreme închisă şi o să ningă în cea mai mare parte a ţării, dar mai abundent prin sud.
Maximele se încadrează intre -1 grad şi 7 grade, cu cele mai ridicate valori la malul mării.
În Dobrogea şi Bărăgan se anunţă lapoviţă, ploi şi e posibil să se depună polei. Din când în când se înteţeşte şi vântul, iar, pe litoral, se atinge maxima zilei: 7 grade Celsius.
O situaţie similară găsim şi în nordul Munteniei şi în sudul Moldovei. În zonele mai înalte o să ningă, în rest, o să cadă şi lapoviţă, iar temperaturile urcă până la 2-3 grade.
Şi în nordul Moldovei şi în Bucovina prindem o zi mohorâtă. Pe aici, predomina ninsorile, iar maximele ajung la 2 grade Celsius. Acum s-a lăsat ceaţa, iar la noapte, vântul se intensifică în zonă înaltă de munte.
În nordul Transilvaniei şi în Maramureş avem atmosfera destul de neplăcută, cu ceață dimineaţa şi înnorări persistente mai apoi. Va ninge, o să cadă şi lapoviţă, iar la amiază, se vor atinge 2-3 grade.
În ţinuturile vestice s-a lăsat ceaţa în zonele joase. Nici pe aici nu zărim soarele, ne aşteptam la ninsori şi lapoviţă, iar temperaturile se opresc la 2 grade Celsius.
În Transilvania urmează o altă zi mohorâtă, cu ceaţă în primele ore ale zilei. În depresiuni şi la munte va ninge, iar, în rest, o să cadă lapoviţă. Maximele nu trec de pragul îngheţului în estul Transilvaniei şi urcă până la 3 grade în vestul provinciei.
În Oltenia găsim tot atmosfera închisă şi, pe aici, predomina ninsorile. Local, se pot strânge cantităţi mari de apă, iar temperaturile ajung până la 3 grade Celsius.
Şi în ţinuturile sudice prindem o zi neplăcută, cu precipitaţii moderate cantitativ, sub formă de ninsori şi lapoviţă.
În Bucureşti înnorările persistă, se anunţă alte ninsori, dar vor fi şi perioade cu lapoviţa şi ploi şi se poate depune polei. Vântul rămâne activ şi va sufla cu viteze de până la 30 de km/h, iar maximă va fi de 2 grade.