Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Vorbiți în somn? Ar trebui să vă îngrijorați?
Vorbiți în somn? Ar trebui să vă îngrijorați?

Vorbiți în somn? Ar trebui să vă îngrijorați?

14 sept. 2020, 22:10,
BZI.ro, în Sanatate

Vorbitul in somn, adica somnilocvia, este considerat o tulburare de somn si ar fi complet inofensivă pentru sănătatea noastră, potrivit specialistilor in somn.

Cine nu a râs niciodată de un soț, frate sau prieten care bolborosește în timp ce doarme? Uneori amuzant, alteori înfricoșător, vorbitul în somn are un nume: somnilocvie.

Potrivit doctorului Vanessa Slimani, somnolog francez, somnilocvia nu este altceva decat o insiruire a catorva cuvinte de neînțeles, șoptite, sau chiar întrebări, ca reacții la vise. De fapt, somnilocvia apare adesea în faza somnului profund sau paradoxal.

Vorbim asadar despre o tulburare legată de ceea ce se întâmplă în somn, dar care ar fi complet inofensivă pentru sănătatea noastră, potrivit doctorului Vanessa Slimani, citat de Top Sante:

„A vorbi când dormi nu este o boală”.

Vorbiți în somn? Ar trebui să vă îngrijorați? Nu, nu este nevoie să vă impacientati, mai ales că somnilocvia este o tulburare frecventă.

„Cei care vorbesc mult noaptea sunt adesea foști somnambuli”.

Și, vești bune, cu cât vârsta avansează, cu atât somnilocvia scade, la fel ca somnambulismul. Fără a ne afecta somnul, a vorbi noaptea nu are, așadar, niciun impact asupra sănătății noastre generale.

Dar ce anume spunem?

Ce spunem de fapt atunci cand vorbim in domn? Ce se întâmplă dacă am dezvălui secrete? Contrar a ceea ce s-ar putea imagina, doar o treime din cuvintele rostite în somn sunt de înțeles. Somnilocvia este ca un vis neliniștit sau chiar un coșmar. Solicitați asistență medicală numai atunci când este asociata cu o altă tulburare de somn sau când calitatea somnului este afectată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *