Prima pagină » Sanatate » Vomă cu sânge. Care sunt cauzele apariției, dar și opțiunile de tratament

Vomă cu sânge. Care sunt cauzele apariției, dar și opțiunile de tratament

03 iul. 2024, 14:43,
BZI.ro, în Sanatate

Hematemeza poate fi simptomul multor boli sau afecțiuni. Aceasta nu este niciodată normală, astfel, dacă vă confruntați cu vomă cu sânge, trebuie să vizitați de urgență medicul.

Cauzele apariției vomei cu sânge

Principala cauză este sângerarea la nivelul tractului gastrointestinal. Sângerarea poate fi cauzată de: gastrită, ulcer gastric, boala de reflux gastro-esofagian, boala hepatică alcoolică, afectarea esofagului ca urmare a tusei excesive, boli ale sângelui care fac ca acesta să se coaguleze mai greu (de exemplu hemofilia), cancerul esofagian sau gastric.

De asemenea, administrarea de medicamente anticoagulante (care „subțiază sângele”) sau administrarea unor medicamente precum aspirina sau antiinflamatoarele (de exemplu ibuprofen) pot duce la sângerarea tractului gastrointestinal.

Alte cauze pot fi: proceduri diagnostice (de exemplu endoscopia), lezarea varicelor esofagiene apărute ca o complicație a cirozei hepatice, consumul de băuturi alcoolice pe stomacul gol (în special dacă este însoțit și de fumat), traumatisme și rupturi ale organelor interne.

Culoarea sângelui din vărsătură este, de asemenea, importantă, în stabilirea cauzei. Dacă sângele este roșu aprins, poate fi vorba despre sânge proaspăt și deseori indică un episod sângerare acută la nivelul esofagului sau al stomacului.

În cazul în care sângele este de culoare închisă și prezintă aspect de zaț de cafea, poate fi vorba de sânge care a staționat la nivelul tractului gastrointestinal câteva ore înainte de a fi regurgitat. În acest caz sângerarea este localizată mai jos, pe tractul digestiv și, deseori, pierderea de sânge este lenta, dar constantă.

Hematemeza, motiv de îngrijorare

Acest fenomen poate porni și de la o hemoragie internă, ducând ca volumul de sânge circulant din corp să scadă. Netratat, acest lucru poate duce la insuficiența a mai multor organe și, ulterior, la deces.

Dacă, pe lângă vărsături cu sânge, prezentați stare generala alterată, confuzie, leșin, respirație accelerată sau superficială, piele palidă și rece, durere abdominală sau scaun de culoare neagră, sunați de urgență la 112.

Tratamentul acestei afecțiuni depinde de severitate, dar și de localizarea sângerării. În cazuri de sângerări masive, va fi nevoie de o transfuzie de sânge pentru a-l suplimenta pe cel pierdut.

Dacă sângerările au fost cauzate de gastrită, ulcer sau reflux gastroesofagian, tratamentul include medicamente pentru reducerea acidității gastrice. Acestea permit vindecarea leziunilor și ameliorarea simptomelor neplăcute, dar scad totodată și cantitatea de acid produsă în stomac.

În cazul rupturilor mucoasei gastrointestinale, sângerările vor fi tratate prin plasarea unor clipsuri care închid ruptura țesutului. Sângerările severe și cele provocate de tumori obstructive necesită intervenții chirurgicale.

Diagnosticul va fi realizat prin diverse teste precum testele de sânge, endoscopia digestivă, testul hemocult (identificarea prezenței sângelui în materiile fecale) sau investigațiile imagistice (ecografia abdominală, radiografia sau tomografia computerizată).

În cazul în care apare voma cu sânge, trebuie să vizitați medicul cât mai repede posibil, pentru a preveni evoluția unei posibile afecțiuni grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *