În oricare dintre scenarii ne-am plasa, acest an nu se va încheia cu Guvernul pe care îl avem azi la Palatul Victoria. Vom asista fie la o remaniere severă, fie la o schimbare a premierului, fie chiar la o reconfigurare a majorității parlamentare. În toate aceste variante, nu vom mai putea vorbi despre același Guvern. Să încercăm deci o succintă prognoză.
Raporturile de forțe din interiorul PNL cunosc pe zi ce trece o dinamică din ce în ce mai periculoasă. Ludovic Orban este singurul președinte al acestui partid care nu a demisionat și nici nu a fost aruncat peste bord imediat după pierderea alegerilor parlamentare. S-a încăpățânat să rămână agățat de poziția de președinte. Din care a tras toate sforile pe care le putea trage. În acest moment, dacă ar avea loc Congresul, Orban ar beneficia de mai multe voturi. Dar Congresul este în septembrie. Și, în intervalul de timp care urmează, pozițiile sale în teritoriu vor fi rând pe rând șubrezite. Ca să nu mai vorbim că, în mod cert, președintele Klaus Iohannis trage sforile în favoarea lui Cîțu. Iar această operațiune își va produce la timpul potrivit efectele. Majoritatea analiștilor s-au pus așadar de acord, în sensul că, dacă bătălia se va da în final între cei doi, viitorul președinte al PNL va fi Florin Cîțu.
Ce se va întâmpla în această ipoteză? Bătălia electorală care s-a dat până în prezent și terenul pe care se vor desfășura și în continuare ostilitățile vizează în primul rând raporturile dintre PNL și USR. Vârful de atac anti-Orban îl constituie acuzațiile aduse aceștia că, pentru a obține poziția de președinte al Camerei Deputaților, din care poate trage o serie de sfori în folos propriu, a sacrificat în mod dramatic interesele PNL, cu ocazia desemnării membrilor Guvernului. Practic nu și-a consultat echipa și nu a avut acordul ei, atunci când a cedat, în beneficiul USR, poziții în Executiv dintre cele mai importante. Această dispută nu ar avea sens dacă nu ar fi însoțită și de grave și justificate acuzații legate de contraperformanța unor demnitari USR sau chiar de reaua lor credință. În aceste condiții, este absolut logic, dar chiar și obligatoriu ca, în eventualitatea în care Cîțu câștigă președinția partidului, să remanieze Executivul în calitate de premier, dar și de lider al coaliției aflate la guvernare. Și nu doar atât. E de presupus că va avea loc cu acest prilej, dincolo de remaniere, și o restructurare a Executivului. Sfârșitul anului ne va prinde deci cu un nou Guvern. Dar cu același premier.
În cea de-a doua ipoteză, în care vasta experiența de om politic a lui Ludovic Orban își va spune totuși cuvântul și în care el va reuși totuși să câștige un nou mandat de președinte PNL, din nou vom asista, în cel mai bun caz, la o remaniere severă. Și poate, din nou, la o restructurare a Guvernului. De această dată, remanierea va fi generată de dorința lui Ludovic Orban de a se debarasa de membrii Executivului care l-au trădat. Iar aceștia sunt numeroși. Se va face luntre și punte pentru a-i arunca peste bord chiar a doua zi, după ce se va simți pe cai mari în PNL pentru următorul ciclu de câțiva ani. El nu va putea însă face o asemenea mișcare amplă, fără a o însoți și de câteva eliminări, de altfel absolut necesare, a unor useriști din Guvern. Și, din nou, deznodământul va consta cel puțin într-o remaniere severă și poate o restructurare. De data asta însă, nu este deloc exclus ca Ludovic Orban să se spele pe mâini și de Florin Cîțu. Forțându-l pe acesta, nu se știe încă cum, să demisioneze. Sau procedând în așa fel încât acesta să fie demis.
Și iată că ajungem la un al treilea scenariu care, deși sugerat, nu a fost încă analizat de nimeni în mod temeinic. Simțind că pierde pe zi ce trece teren și având certitudinea că președintele Klaus Iohannis se pregătește să-i aplice lovitura fatală, Ludovic Orban poate încerca o mișcare îndrăzneață pe tabla de șah politic. Poate încheia o alianță la vedere sau nu cu PSD, în scopul dărâmării Guvernului Cîțu printr-o moțiune de cenzură. Cu susținerea, la vedere sau nu, a PSD, va avea posibilitatea să propună un nou premier și să aducă la butoane un nou Guvern. Întrucât se va lovi de cerbicia lui Klaus Iohannis, va fi probabil silit să încheie cu PSD o alianță transparentă, fie din capul locului, fie în ultimul moment, înainte de a merge la Cotroceni la consultări, când va fi silit să-i demonstreze președintelui că dispune de o majoritate în Parlament. Este fix scenariul sugerat de câteva ori de Vasile Dâncu, care, în mod indiscutabil, este ideologul PSD. Și strategul șef. Un asemenea scenariu înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât trimiterea USR în băncile opoziției. Iată așadar că și în acest scenariu, în câteva luni, acest Guvern, în formula de azi, nu va mai exista.
O altă ipoteză de lucru, a patra, pur și simplu nu există.