Este foarte important să ai grijă ca un volum mediu trombocitar să nu fie crescut. Trombocitele sunt celule sanguine incolore responsabile de coagularea sângelui și regenerarea vaselor deteriorate. Abaterile de la valorile normale ale trombocitelor din sânge pot semnala boli grave precum tromboza, ateroscleroza, cancerul, astmul, boala coronariană, infarctul miocardic și multe altele. Pentru a evalua starea trombocitelor, se folosește nu numai indicatorul numărului lor în plasma sanguină, ci și timpul coagulării acesteia.
Trombocitele sunt celule sanguine mici care măsoară 2–5 µm. Numele provine de la cuvintele grecești „cheag” și „celulă” și reflectă capacitatea lor de a forma cheaguri de sânge. Aceste elemente ale sângelui au formă sferică, nu au nucleu. Trombocitele se formează în celulele măduvei osoase roșii. Funcția lor principală este de a menține funcționarea vaselor de sânge. În corpul uman, trombocitele sunt responsabile pentru mai multe procese.
Volum mediu trombocitar crescut. Procesele de care sunt responsabile aceste celule
Trombocitele răspund de ocluzia primară a vaselor de sânge în locurile afectate pentru a preveni pierderea de sânge și pentru a păstra sângele în vene, artere, capilare. Acest lucru se realizează în procesul de interacțiuni numeroase ale componentelor peretelui vasului, celulelor sanguine și factorilor de coagulare ai plasmei conținute în stratul exterior al trombocitelor.
Coagularea plasmatică, presupune formarea unui dop de trombocite permanent. Acesta începe ca urmare a eliberării de fosfolipide din membrana trombocitară și granule alfa cu 22 de componente active, acestea încep procesul de coagulare a sângelui. Se formează un lanț secvențial complex, o cascadă de reacții biochimice, care duc la formarea unui cheag dens de fibrină, compactarea acestuia și, după vindecarea rănilor, la resorbție. În cazul în care coagularea plasmatică este perturbată poate apărea durerea de buric.
Funcția de regenerare și angiotrofie. Oferind o parte din suprafața sa „plasticurilor”, trombocitele furnizează nutriție celulelor peretelui vascular și menține structurile și funcțiile microcapilarelor. Acest lucru se întâmplă din cauza absorbției trombocitelor de către endoteliocite și scăderea numărului de monocite. Distrugând, trombocitele eliberează alți factori, factori de creștere: VEGF, EGF, PDGF, TGF-β, FGF și alții responsabili de refacerea și diviziunea celulelor.
Teste de sânge pentru trombocite și coagulare
Trombocitele nu trăiesc mult, aproximativ 7-10 zile – și sunt actualizate în mod constant. Nivelul lor indică intensitatea proceselor hematopoietice din organism. Concentrația normală de trombocite la o persoană sănătoasă este de 180.000–320.000 de celule pe microlitru (sau 180–320 × 103 celule/µl). Uneori, într-un test de sânge, numărul de trombocite poate fi afișat în unități pe litru și înregistrat ca 180–320 × 109 celule/L.
În primul rând, trebuie să știți că nu există un astfel de tip de studiu precum „analiza trombocitelor”. Nivelul, funcția și starea trombocitelor sunt evaluate colectiv pe baza mai multor studii, dintre care principalul este un test general de sânge.
O modificare semnificativă a nivelului de trombocite poate duce la tulburări de coagulare a sângelui, creșterea fragilității vaselor de sânge și scăderea imunității. Aceste probleme de sănătate pot fi remediate prin reflexoterapie în palmă.
În testul general de sânge, nivelul trombocitelor este unul dintre indicatorii obligatorii. Odată cu aceasta, se măsoară trombocritul, proporția din volumul total de sânge ocupată de trombocite. Acest indicator este denumit PCT. Într-un test clinic de sânge, norma trombocitară este de 180–320 × 109 celule/l, norma de trombocrit este măsurată ca procent și este de 0,1–0,4%.
Un test de sânge general este prescris pentru a identifica un volum mediu trombocitar crescut. În primul rând, deoarece conține mulți dintre cei mai importanți indicatori de bază ai sănătății umane. Această analiză vă permite să identificați procesele inflamatorii din organism, diferite boli ale sângelui și procesul de hematopoieză, reacții alergice și să evaluați starea sistemului imunitar. Sângele se ia cu o seringă de pe degetul inelar sau dintr-o venă, de regulă, analiza se face pe stomacul gol, dimineața.