Prima pagină » Razboi în Ucraina » Volodimir Zelenski, reacție după ce CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei
Volodimir Zelenski, reacție după ce CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei

Volodimir Zelenski, reacție după ce CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei

16 mart. 2022, 20:16,
în Razboi în Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, s-a pronunțat miercuri în procesul deschis de Kiev, care cere celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei să înceteze imediat invazia din Ucraina, în ceea ce va fi primul verdict al unui tribunal internaţional de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape trei săptămâni.

În acest sens, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, în cadrul unui mesaj postat pe Twitter, ordonanța prin care Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) dispune ca Rusia să-şi înceteze acţiunile militare în Ucraina.

”Ucraina a obţinut o victorie completă în acest caz împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei”, scrie el.

”Ordonanţa este constrângătoare în virtutea dreptului internţaional”, declară Zelenski.

”Rusia trebuie să se conformeze imediat”, subliniază el şi avertizează că ”ignoarea ordonanţei va izola Rusia şi mai mult”.

Curtea Internaţională de Justiţie, cea mai înaltă instanţă ONU, a dispus miercuri ca Rusia să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina.

”Instanța este foarte conștientă de amploarea tragediei umane care are loc în Ucraina… Curtea este profund îngrijorată de utilizarea forței de către Federația Rusă în Ucraina, care ridică probleme foarte grave de drept internațional. Federaţia Rusă este necesar să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, anunţă judecătoarea-preşedintă a CIJ, cu sediul la Haga, Joan Donoghue.

Ce prevede Ordonanța adoptată astăzi de CIJ

Ordonanța în cauză indică trei măsuri provizorii. Prima constă în suspendarea operațiunilor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, Federația Rusă se va asigura că orice unități militare sau armate neregulate care pot fi conduse sau sprijinite de aceasta, precum și orice organizații și persoane care pot fi supuse controlului sau conducerii sale, nu iau măsuri.

De asemenea, Ordonanța mai prevede ca ambele părți să se abțină de la orice acțiune care ar putea agrava sau extinde litigiul în fața Curții sau ar face mai dificilă soluționarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *