Prima pagină » Razboi în Ucraina » Volodimir Zelenski le cere oficialilor ruși să demisioneze

Volodimir Zelenski le cere oficialilor ruși să demisioneze

16 mart. 2022, 11:03,
în Razboi în Ucraina

Volodimir Zelenski le cere oficialilor ruşi să demisioneze. Președintele ucrainean a înaintat cereea şi personalităților din mass-media rusească. Demisia ar trebui să reprezinte un gest de prostest împotriva invaziei din Ucraina.

Asta în condiţiile în care în Rusia există o mare cenzură media. Vorbim despre faptul că jurnaliştii nu se pot exprima liber. De exemplu o jurnalistă care a cerut Rusiei să înceteze războiul din Ucraina a fost arestată.

Volodimir Zelenski le cere oficialilor ruși să demisioneze în semn de protest pentru Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut direct înalților oficiali ruși și personalităților mass-media să demisioneze din funcțiile lor și să ia atitudine împotriva invaziei țării sale.

Vorbind în timpul unei discursuri nocturne din capitala ucraineană Kiev, Zelenski s-a adresat direct „tuturor oficialilor Federației Ruse”.

„Dacă rămâneți în funcție, dacă nu vă opuneți războiului, comunitatea internațională vă va lipsi de tot”, a spus Zelenski. Același lucru este valabil și pentru sistemul de propagandă.A patra ramură a puterii din Rusia. Dacă rămâi să lucrezi pentru propagandă, te expui unui risc mult mai mare decât dacă pleci. Renunță! Câteva luni fără un loc de muncă este cu siguranță mai bine pentru tine decât o viață întreagă de persecuție internațională”, a conchis președintele Ucrainei.

Asta în condiţiile în care Vladimir Putin a fost declarat criminal de război de către Senatul SUA și Rusia are parte de cele mai dure sancţiuni din istoria țării. Oricum, în Moscova şi în alte zeci de orașe sunt mii de oameni care protestează în pofida interdicţiei de ieşire la protest. Conform unor statistici se pare că forțele rusești au arestat zeci de mii de persoane care au participat la proteste.  Protestele continuă după ce Rusia are cele mai mari sancțiuni. Vorbim despre faptul că a țara a fost eliminată din sistemul SWIFT, iar cardurile Visa și Mastercard au blocat tranzacțiile rusești. O altă măsură restrictivă a fost luată și la nivel de social media, Facebook, Instagram, dar și la nivel de fashion, Nike, Adidas, Zara, dar și alte magazine anunțând că renunță la comerțul din Rusia.

O jurnalistă a fost arestată pentru că a scandat împotriva războiului din Ucraina

Cenzura din Rusia este un extremă mai ales în contextul în care Duma de Stat de la Moscova a adoptat un set de reguli draconice. Așadar, orice persoană care folosește termenul de război pentru a descrie situația din Ucraina poate risca minim 15 ani de închisoare.

Este şi cazul jurnalistei de la un post de televiziune din Rusia care a protestat în direct împotriva războiului. Aceasta a scris pe o pancartă, pe care a arătat-o în timpul unui jurnal de știri, mesaje împotriva conducerii de la Kremlin. Inițial, Marina Ovsyanniko a dispărut, dar ulterior a fost eliberată după o interogare de 14 ore:

„Interogatoriul a durat mai mult de 14 ore. (…) Nu mi s-a permis să iau legătura cu familia și prietenii, nu mi s-a oferit nicio asistență juridică”, a spus Marina Ovsiannikova.

Așadar, vom vedea dacă cererea de demisii înaintată de Volodimir Zelenski către oficialii ruși va avea ecou la Moscova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *