Prima pagină » International » Volodimir Zelenski în sprijinul lui Emmanuel Macron, la alegerile prezidențiale. Mesajul președintelui ucrainean
Volodimir Zelenski în sprijinul lui Emmanuel Macron, la alegerile prezidențiale. Mesajul președintelui ucrainean

Volodimir Zelenski în sprijinul lui Emmanuel Macron, la alegerile prezidențiale. Mesajul președintelui ucrainean

20 apr. 2022, 20:45,
în International

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki, împreună cu cea mai importantă figură a opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, și-au exprimat sprijinul pentru președintele francez, Emmanuel Macron, înainte de alegerile prezidențiale, unde urmează să se confrunte cu candidata de extremă dreapta, Marine Le Pen, o figură prietenoasă cu Rusia.

Navalnîi a postat pe contul său de Twitter un mesaj în care își exprimă sprijinul pentru Macron și cere cetățenilor francezi să îl voteze în scrutinul de duminică, în timp ce Zelenski, într-un interviu televizat, a spus că nu dorește să influențeze alegerile franceze, dar s-a exprimat în favoarea liderului de la Paris.

„Un deținut politic rus care se adresează alegătorilor Franței este destul de ironic… Cu siguranță, fără ezitare, îndemn poporul Franței să voteze pentru Emmanuel Macron pe 24 aprilie”, a scris Navalnîi.

De asemenea, acesta a adăugat că ar vrea să facă apel și la cei care nu exclud să o aleagă pe Le Pen, spunând că oricine se autointitulează ”conservator” și simpatizează cu președintele rus Vladimir Putin este de fapt ”doar un ipocrit fără conștiință”.

„Alegerile sunt întotdeauna dificile. Dar trebuie să le faci, măcar pentru a vota împotriva cuiva”, a subliniat liderul opoziției de la Kremlin.

Acesta a fost încarcerat anul trecut, când s-a întors în Rusia, după ce a primit îngrijiri medicale în Germania în urma unui atac cu otravă.

Zelenski, sprijin pentru Emmanuel Macron

Zelenski a fost puțin mai reținut în a-și exprima sprijinul pentru Macron.

„Deși nu cred că am dreptul de a influența ceea ce se întâmplă în țara voastră, vreau să spun că am o relație bună cu Emmanuel Macron și nu aș vrea să pierd acest lucru”, a declarat el la postul de televiziune francez BFM, scrie Reuters.

Zelenski, mesaj și pentru Marine Le Pen

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat-o, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, pe candidata la preşedinţie, Marine Le Pen, conducătoarea extremei drepte, acuzată de o apropiere faţă de Rusia, să recunoască faptul că s-a înşelat şi şi-a exprimat speranţa ”să nu-şi piardă” relaţiile cu preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron, care o înfruntă duminică în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

„Dacă doamna candidată înţelege că s-a înşelat (…), relaţia noastră s-ar putea schimba”, a declarat la BFMTV şeful statului ucrainean într-un interviu de la Kiev.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze are loc duminică

Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, care se înfruntă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, duminică, participă miercuri seara la o dezbatere televizată.

Lui Marine Le Pen i s-a interzis intrarea pe teritoriul Ucrainei în ianuarie 2017, după ce a apărat anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, considerată ilegală de către comunitatea internaţională.

Candidata Rassemblement National a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia, însă a pledat din nou, săptămâna trecută, în favoarea unei „apropieri strategice între NATO şi Rusia” după încheierea războiului rus în Ucraina.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024