Prima pagină » International » Volodimir Zelenski este supărat pe Emmanuel Macron: „Astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi”

Volodimir Zelenski este supărat pe Emmanuel Macron: „Astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi”

14 apr. 2022, 07:50,
BZI.ro, în International

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii a declarat în urmă cu doar câteva zile faptul că Vladimir Putin a declanșat un adevărat genocid în Ucraina. În schimb, Volodimir Zelenski este supărat pe Emmanuel Macron pentru că șeful Franței nu a denunţat această infracțiune.

„Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă comună cu şefii de stat polonez, lituanian, estonian şi leton, aflaţi în vizită la Kiev.

Volodimir Zelenski este supărat pe Emmanuel Macron, după ce acesta nu a denunțat un genocid în Ucraina

Miercuri, 13 aprilie 2022, preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a hotărât să nu utilizeze termenul „genocid” folosit de omologul său american Joe Biden pentru a-l acuza pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru acţiunile armatei sale pe teritoriul Ucrainei.

„Aş spune că Rusia a declanşat unilateral un război brutal, că acum este stabilit că au fost comise crime de război de armata rusă şi că acum este necesar să-i găsim pe responsabili”, a declarat Emmanuel Macron.”Este o nebunie ceea ce se întâmplă, este incredibil de brutal (…) dar în acelaşi timp mă uit la fapte şi vreau să încerc cât mai mult posibil să pot opri acest război şi să reconstruim pacea, aşa că nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor serveşte cauzei”, a continuat preşedintele francez, Emmanuel Macron.

După auzirea discursului, Volodimir Zelenski a menționat că este de-a dreptul dureros faptul că președintele francez nu a recunoscut că în țara pe care o conduce se produce un adevărat genocid.

„Voi face tot posibilul pentru a discuta această problemă cu domnul Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine când îşi va găsi timp”, a adăugat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Reamintim faptul că marţi, preşedintele Joe Biden l-a acuzat în premieră pe Vladimir Putin că a comis un genocid în Ucraina, un termen folosit anterior de Volodimir Zelenski. De asemenea, recent Biden l-a numit pe Putin criminal de război.

În același context, ieri, 13 aprilie 2022, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a menţionat şi el pentru prima oară cuvântul genocid referindu-se la atrocităţile săvârșite în Ucraina. Trudeau a menționat că este „absolut corect” ca tot mai mulţi oameni să descrie acţiunile Rusiei în Ucraina drept genocid, susţinând astfel acuzaţia adusă de preşedintele SUA.

Joe Biden a discutat cu Volodimir Zelenski și va trimite ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari

Având în vedere faptul că Ucraina a înregistrat ziua 50 de război, preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor militar al Statelor Unite ale Americii pentru Ucraina în valoare de nu mai puțin de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat, transmit Reuters şi AFP.

„Tocmai am vorbit cu preşedintele Zelenski şi i-am transmis că Administraţia mea autorizează asistenţă suplimentară în valoare de 800 de milioane de dolari, constând în armament, muniţie şi alte măsuri de asistenţă în materie de securitate pentru Ucraina. Armata ucraineană a folosit cu efecte devastatoare armele furnizate de noi. În condiţiile în care Rusia se pregăteşte să intensifice atacurile în regiunea Donbas, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capabilităţile pentru a se apăra”, a declarat Joseph Biden, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei SUA.

„Aprovizionarea constantă cu arme a Ucrainei de către Statele Unite împreună cu aliaţii şi partenerii a fost esenţială în susţinerea luptei împotriva invaziei ruse. A contribuit la a asigura eşecul lui Putin în obiectivul iniţial de a cuceri şi a obţine controlul asupra Ucranei. Acum nu ne putem opri. L-am asigurat pe preşedintele Zelenski de faptul că poporul american va continua să fie alături de curajosul popor ucrainean în lupta pentru libertate”, a subliniat preşedintele SUA.

Pentru că Volodimir Zelenski este supărat pe Emmanuel Macron, președintele Ucrainei va purta o discuție cu omologul său francez.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *