Prima pagină » Razboi în Ucraina » Volodimir Zelenski, critici dure la adresa NATO
Volodimir Zelenski, critici dure la adresa NATO

Volodimir Zelenski, critici dure la adresa NATO

15 mart. 2022, 20:44,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a venit astăzi cu critici dure la adresa NATO, după invazia Rusiei asupra țării sale. Președintele Ucrainei pune la îndoială angajamentul Alianţei cuprins în Articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Nord-Atlantic

Articolul 5 nu a părut niciodată ”la fel de slab ca astăzi”, a susţinut Zelenski într-un mesaj video.

NATO nu a trimis trupe pentru a apăra Ucraina, dar, cu toate că această ţară nu este membră a Alianţei, preşedintele Zelenski a sugerat că NATO ar reacţiona ”în acelaşi mod” şi dacă vreunul dintre statele sale membre ar fi atacat de Rusia.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat însă în timpul unei vizite efectuate în Lituania săptămâna trecută că Statele Unite au un angajament ”sacru” faţă de garanţia privind apărarea colectivă menţionată în Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic.

Președintele Zelenski: NATO este „hipnotizată” de Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți, într-o convorbire online cu liderii europeni, că „NATO este cea mai puternică alianță din lume”, însă „unii membri ai alianței sunt hipnotizați de agresiunea Rusiei”.

Președintele ucrainean a făcut aceste afirmații în contextul în care și-a exprimat frustrarea față de refuzul alianței de a implementa zona de excludere aeriană.

Într-un videocall cu premierul britanic Boris Johnson și reprezentanții altor state care participă la misiunea Joint Expeditionary Force, Zelenski a declarat:

„Auzim vorbindu-se mult despre al Treilea Război Mondial, că ar putea izbucni dacă NATO închide spațiul aerian al Ucrainei pentru rachetele și avioanele rusești și, ca atare, nu a fost dispusă zona de excludere aeriană care ar fi avut scopuri umanitare”, a declarat el.

Zelenski a cerut dumincă zonă de interdicție aeriană din nou

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că este doar o chestiune de timp până când asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei se va extinde la membrii NATO, dacă Alianța nu instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, relatează CNN.

„Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că dacă nu vor exista sancțiuni preventive dure împotriva Rusiei, aceasta va începe un război. Am avut dreptate. Acum repet, din nou: dacă nu ne închideți cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru. Pe teritoriul NATO. Pe casele cetățenilor din țările NATO”, a avertizat președintele ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *