Volodimir Zelenski, atac asupra ţărilor în cadrul unui nou discurs. Preşedintele ucrainean a precizat marţi, 5 aprilie, ca mai multe ţări s-au oferit să acționeze ca garanţi ai securității Ucrainei, dacă aceasta va adopta un statut de neutralitate, însă nici una nu a precizat în ce anume ar consta acest angajament.
Zelenski a mai precizat că guvernul său nu a discutat încă această chestiune cu toate ţările care şi-au manifestat disponibilitatea de a juca acest rol de garant. Printre ţările menţionate anterior de Kiev că şi-ar putea asuma acest rol se numără SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.
Volodimir Zelenski, atac asupra ţărilor disponibile să fie garanţi ai securităţii Ucrainei
Discursul lui Volodimir Zelenski, atac asupra ţărilor ce au fost de acord să ofere garanţii de securitate Ucrainei. După cum se arată în propunerea de pace înaintata de Kiev către Moscova, Ucraina ar renunţa la aspiraţia intrării în NATO şi s-ar declara ţară neutră dacă primeşte garanţii de securitate menite să descurajeze orice viitoare agresiune din partea Rusiei.
Preşedintele Zelenski a declarat presei că toate aceste ţări diferite sunt dispuse să garanteze lucruri diferite, dar Kievul nu a primit nici o listă cu angajamente precise. Acesta a explicat că nu are nevoie de 40 de tari garante, Ucraina având nevoie de ”actori serioşi” care să fie dispuşi să îi furnizeze ”arme în 24 de ore” şi să poată institui rapid împotriva Rusiei o serie de sancţiuni convenite dinainte pentru cazul în care situaţia o va impune.
Totodată, Zelenski a subliniat şi necesitatea îmbunătăţirii capacităţii de luptă a armatei ucrainene şi de a construi un stat ”capabil să se apere singur”, având în vederea posibilitatea ca pe viitor să poată fi o nouă invazie a Rusiei asupra Ucrainei: ”Ştim că, chiar şi după ce va semna un tratat foarte puternic, Rusia s-ar putea întoarce în doi ani”.
Moscova insistă pentru recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii
La negocierile ce au avut loc pe 29 martie la Istanbul, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări. O altă propunere înaintată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia.
Cert este ca Ucraina a cerut Rusiei ca mai întâi să-şi retragă trupele şi abia apoi să fie pus în aplicare un eventual acord, în timp ce Moscova insistă pentru recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.
Însă, în tot acest timp, Rusia şi-a retras trupele din zona capitalei Kiev şi din tot nordul Ucrainei şi negocierile continuă online, dar riscă să fie îngreunate şi mai mult de descoperirea a numeroase cadavre de civili în urma retragerii ruse. Acum, Ucraina şi statele occidentale acuză Rusia de crime de război, această din urmă acuză înscenări din partea Kievului, ceea ce face ca retragerea trupelor ruse din acele zone să pară a fi o acţiune de regrupare înaintea unei intensificări a ofensivei în estul Ucrainei.
Astfel, în cadrul unui nou discurs video, președintele Volodimir Zelenski, atac asupra ţărilor ce au fost de acord să ofere garanţii de securitate Ucrainei.