Produse de post cu substanțe toxice, comercializate în supermarketurile din Iași. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii ingredientele unor produse de post, iar rezultatele arată că nu toate sunt potrivite pentru consum. Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor
Reporterii BZI au demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați?”, prin care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele ce se vând în supermarketurile din Iași. Etichetele acestora conțin ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală, E-uri, conservanți sau coloranți.
Puține persoane verifică, fiind interesate mai mult de preț, întrucât toate alimentele s-au scumpit și tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine. În ediția de astăzi, specialiștii au analizat cele mai consumate produse din această perioadă, respectiv cele de post, șnițel de soia, salată de vinete, tofu cu mărar, produs vegetal – felii vegane și Violife – mozzarela vegetală, achiziționate din supermarketul Kaufland. Prețurile sunt cuprinse între 8,99 și 22,99 lei.
Produse de post cu substanțe toxice, comercializate în supermarketurile din Iași
Unul dintre produsele cu E-uri este salata de vinete. Aceasta conține sorbat de potasiu, E 202. Mai multe studii au arătat că, dacă este consumat în cantități mari, poate provoca diverse alergii. Acesta este prezent și în produsele cosmetice.
„E 202 este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele, iar cosmeticele în care este prezent trebuie evitate. Consumul de sorbat de potasiu poate produce alergii, dureri de cap, diaree, greaţă şi poate agrava simptomele astmului. Doza considerată sigură este de 25 mg/kgc”, susțin specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.
O prăjitură cu cremă cu 22 de E-uri se află pe rafturile supermarketurilor din Iași.
Specialist: „Caragenanul afectează grav sistemul digestiv producând ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale”
Un alt produs consumat în această perioadă este Violife – mozzarela vegetală, care conține aroma de mozzarela și colorantul betacaroten E 160a.
„Studiile au sugerat că dozele mari de betacaroten pot determina mai multe afecțiuni. Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării E-urilor «suspecte» se numără alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale și ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase și creșterea nivelului de colesterol. Concentrațiile mai mari pot duce la o culoare galbenă a pielii”, mai spun specialiștii din Iași.
Feliile vegane, care sunt pe bază de ulei de rapiță, proteine din mazăre și din bob, afumate, care înlocuiesc feliile de șuncă, conțin 5 E-uri. Acestea sunt caragen E 407, amidon/amidon modificat E 1422, iodură de potasiu E 508 și oxalați de sodiu. Aceste E-uri sunt periculoase pentru organism. „E 407 – Caragenanul – afectează grav sistemul digestiv, producând ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale. Are acţiune anticoagulantă şi este toxic pentru rinichi şi ficat.
E 407 este cunoscut ca fiind un inflamator puternic, cauza multor afecţiuni (boli de inimă, cancer etc.). Şoarecii de laborator care consumă, pentru 18 zile, cantităţi mici de caragenan dezvoltă o puternică intoleranţă la glucoză şi o activitate redusă a insulinei, două afecţiuni ce duc la diabet”, mai spun specialiștii din Iași.
Consumul de E-uri produce mai multe afecțiuni
Aceștia adaugă faptul că mai multe studii au demonstrat că E 407 favorizează apariția toleranței la insulină și, ulterior, a diabetului zaharat. În ceea ce privește E 508, sărurile de potasiu, respectiv clorura de potasiu, au o acțiune toxică asupra organismului.
„Excesul de săruri de potasiu determină o inerție motrică a mușchilor, care încetează a se mai contracta. În concentrații mari poate produce și ulcere gastrice, vărsături, diaree, ulcere intestinale. Amidonul produce tulburări gastrointestinale”, mai spun specialiștii din Iași.
Aceștia adaugă faptul că produsele din soia sau tofu sunt o alternativă mai sănătoasă a celor din carne pentru că nu conțin E-uri. Însă recomandă consumul lor în cantități reduse. Pateurile de post conțin între 5 și 10 E-uri. Pe de altă parte, produse de post cu substanțe toxice, comercializate în supermarketurile din Iași.
Cei de la VIOLIFE, INEDIT, stiu de articolul vostru? De ce nu le cereti un punct de vedere? Voi prezentati doar un pdv al unui specialist si nu este corect sa procedati in acest fel. Este ok ca informati opinia publica pe diferite aspecte ale vietii, insa, pentru a aduce acuzatii asa de grave, aveti nevoie de mai multe opinii, de la diversi specialisti. Daca aceste produse ar fi asa de periculoase, nu cred ca le-am mai gasi la vanzare.
Daca sunt toxice, de ce sunt comercializate????? De ce sunt importate????
Protecția Consumatorului ce spune
Asta e ceea ce poate oferi sistemul supermarket. Nu va asteptati sa se schimbe ceva la el. Trebuie sa be schimbam noi, in masura in care putem. Eu nu mai cumpar de la supermarket decat condimente, zahar, hartie igienica si produse de intretinere / curatenie. Mancarea toata o iau de la tarani. Inclusiv faina si uleiul. Daca iti pui in cap si renunti la comoditate, gasesti si solutii.
Orice lucru este toxic, dar depinde de doză. De ce nu prezentați ce înseamnă ”în cantități mari produce nu știu ce boală”? Sunt doar vorbe aruncate în vânt fără substrat științific concret.
Nici marfa de la țărani nu mai este ce era odată…și în plus nu știu dacă se gândesc mulți în ce condiție țin ei marfa…ouale,branza,găinile lor nu au trecut termenul de valabilitate și nu poți doar sa ii crezi pe cuvant ca sunt proaspete…
Nici macar painea cea de toate zilele nu mai e buna. Dai vreo 10 lei pe una cu gust mai bun, dar nici la aia nu ai vreo garantie că nu e pitrocită cu tot felul de chimicale.
Bai, pariu ca niciun popă (care zice să ținem postul in totalitate) NU mânâncă pateu vegetal cu e-uri cancerigene, sau alte căcaturi de post pline de E-uri?!?
Toate produsele de post sunt cancerigene, pardon sunt pline de E-uri cancerigene, gen parizer sau suncă de post, cașcaval de post,brandză de post,pârjoale de post, fudulii de porc( testicole) de post…ok, astea chiar sunt de post și nu au E-uri, ășa mi-a zis o contabilă cikă așa a invățat ea la facultate ! 🥰😍😇
Cât facem pariu că ei( popii) nici nu țin postul intreg ci doar o singură zi.
Morala: tineți postul doar in timpul verii, consumați doar făra carne. Aveți voie oua lapte,etc …evitați doar carnea. Produsele de origine animală sunt permise de sfinții părinți și nu trebuie sa lipsească de pe masa unui creștin care merge la servici.
🍳🍖🧀🧇🥩🥓🍔🌮🥪🌭🍕🍟🌯🥙🍔
Un popă muncește doar duminica maxim 3 ore și nici atunci nu stă 100% in picioare, mai se hodinește in altar departe de ochii credincioșilor.
🍑🌽Faceți ce face popa, NU ce zice el !
De ce nu exista un control al alimentelor. Sunt criminali cei care aproba anumite alimente stiind ce substante contin. E vorba de un genocid mascat!