Produsele vegetale comercializate în Iași, cele mai consumate în această perioadă, conțin E-uri care pot fi periculoase pentru organism. Reporterii BZI au analizat, împreună cu specialiștii, ingredientele unor produse de post, iar rezultatele arată că nu toate sunt potrivite pentru consum. Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor
Produsele analizate de specialiști sunt mai multe sortimente de pate, chifteluțe vegetale, cârnați sau crenvurști de post, înlocuitor de post pentru telemea, fasole bătută la borcan sau zacuscă. Pate vegetal Bucegi, pate vegetal Hame sau pate vegetal cu trufe de la Mandy au fost analizate de specialiști. Pate vegetal Bugeci are cele mai multe ingrediente și conține apă, proteină vegetală din soia, sare iodată, amidon din grâu, polifosfați, emulsifianți, lactilat de sodiu, acizi grași, sirop de glucoză, muștar, țelină, potențiator de aromă: monoglutamat de sodiu, ribonucleotide de sodiu, legume deshidratate, gumă xantan, acizi gelatinizanți, caragenan. Cele mai puține ingrediente le are pate vegetal Hame.
Unele sortimente de pate de pe piață au multe ingrediente
Toate cele trei sortimente de pate conțin E-uri și cantități mari de grăsimi.
„Pe orice etichetă nutrițională, produsele sunt trecute în ordinea cantității lor. Deci primul ingredient, apa, este în cea mai mare cantitate, iar al doilea ingredient, uleiul de floarea-soarelui, este în cantitate foarte mare. La cantitatea de grăsimi sunt 27,3 grame, o cantitate foarte mare de grăsimi, și cantitatea de proteină este infimă. Grăsimile acestea nu dau decât un surplus caloric foarte mare. Eu aș recomanda sarea celtică sau cea de mare care se folosește la murături, nu sarea iodată. Amidonul este un polizaharid, folosit mai mult ca un agent de îngroșare. Lactilatul de sodiu n-ar fi neapărat o problemă. S-a făcut o lucrare importantă, numită Codex alimentarius, unde sunt trecute E-uri alimentare din consum care sunt mai puțin bune, bune sau deloc bune. Siropul de glucoză este zahăr. De fapt, este o altă denumire a zahărului. Chiar dacă nu găsim pe etichete cuvântul zahăr, el este și sub alte denumiri. Cum este dextroza, maltoza. Dar acum, pe piață, aproape toate produsele conțin zahăr”, susține Bogdan Soltuzu, nutriționist.
Produsele vegetale comercializate în Iași pot conține E-uri periculoase
Toate cele trei sortimente de pate conțin E-uri care pot fi periculoase pentru organism.
„Monoglutamatul de sodiu ridică unele probleme, pentru că el crește aportul de sodiu din corp, ceea ce nu ne dorim, mai ales dacă suntem la regim, iar unele persoane trebuie să consume o cantitate mică de sodiu, în cazul unor probleme de natură cardiovasculară. Ribonucleotidele de sodiu ridică probleme, iar în unele țări a fost scos de pe piața alimentară, pentru că se pare că este trecut pe lista de E-uri care chiar ridică probleme. Eu nu aș da acest pate copiilor foarte mici. Poate da anumite reacții alergice, probleme intestinale. Depinde și de sensibilitatea fiecărei persoane, regularitatea cu care mâncăm acest produs. Dacă îl consumăm în fiecare zi, clar pot să apară diverse probleme de sănătate. Caragenanul este tot un agent de îngroșare, care este obținut dintr-o algă, este periculos și s-a constatat că este problematic pentru tractul digestiv, irită mucoasa gastrică, cea intestinală. Din punctul meu de vedere, pentru că unele persoane nu cunosc aceste denumiri, este important să se uite la câte ingrediente are produsul. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să aibă mai mult de 7-8 ingrediente care să fie ușor de citit”, mai spune Bogdan Soltuzu.
Specialiștii susțin că pate-urile de post au între 5 și 10 E-uri.
Ce conțin produsele de post, comercializate în Iași?
Crenvurștii de la Cris-Tim au multe ingrediente, dar și E-uri. Înlocuitorul pentru telemea, Velemea de la Hochland, este un produs relativ bun pentru consum, pentru că nu conține E-uri.
„Nu este recomandat a fi consumat des, iar uleiul de cocos este o variantă mai bună față de cea a uleiului de floarea-soarelui”, mai spune Bogdan Soltuzu, nutriționist. Fasolea bătută de Topoloveni este o mâncare potrivită pentru această perioadă, consumată moderat, dar și zacusca de vinete și chifteluțe vegetale pe bază de proteine. Un produs care are doar 8 ingrediente, deci poate un produs curat, este Înlocuitorul vegan pentru cârnați afumați. „Are puține ingrediente, nu conține E-uri și are și un conținut suficient de proteine, deci poate fi o variantă alternativă pentru proteina din carne”, mai spune Bogdan Soltuzu.
Un sortiment de brânză topită cu 25 de E-uri este comercializată în Iași. Pe de altă parte, produsele vegetale comercializate în Iași, cele mai consumate în această perioadă, conțin E-uri care pot fi periculoase pentru organism.
Multi credinciosi cred ca postul este despre umplerea burtii cu orice altceva decat cu carne, lapte, branza. Un fel de supt p*la prin batista. Conform lor, Hristos era vegan si pastea in loc sa manance. De unde si chestia cu „oile domnului”. Toate tampeniile astea, sub directa indrumare a bisericii. Hai sictir.
👍😂😁👍
Sincer îmi place ce-ti fată mintea, dacă te-as cunoaște ti-as o bere
Mai ai putina rabdare, sa vezi comentariile seminaristilor, babelor bisericoase si veganilor. Acum sunt la vot, dupa care merg la biserica sa isi ceara iertate ca au votat stramb. Mai pe seara isi vor varsa fierea, aici.
Da, si crucea-n san si cu pl in kur