Cel mai consumat produs din Iași, pe timpul verii, conține substanțe nocive. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii ingredientele înghețatei, iar rezultatele arată că unele substanțe nu sunt bune pentru sănătatea consumatorilor. Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor
Reporterii BZI au demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați?”, prin care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele ce se vând în supermarketurile din Iași. Etichetele acestora conțin ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală a produsului, E-uri, conservanți sau coloranți.
Puține persoane verifică, fiind interesate mai mult de preț, întrucât toate alimentele s-au scumpit și tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine. De aceea, consumatorii nu știu la ce pericol se expun. Specialiștii avertizează că aceste preparate, consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi. Unul dintre cele mai cumpărate produse, în această perioadă, este înghețata. Produsele prezentate astăzi de reporterii BZI sunt cele mai vândute sortimente de înghețată. Este vorba de vafă, cel mai ieftin sortiment, și tortul de înghețată, care costă mai mult. Prețurile în supermarketurile din Iași sunt cuprinse între 2 și 45 de lei.
Etichetele înghețatelor au un număr mare de ingrediente
Un consumator care citește eticheta oricărui astfel de produs rămâne șocat de numărul mare de ingrediente. Indiferent de sortimentul de înghețată, pe etichetele produselor sunt minimum 10 ingrediente, iar unele substanțe nu sunt bune pentru consum.
„Sunt utilizate produse prelucrate: zer praf, lapte praf, praf de ouă (și nu produsul ca atare). Au proporție scăzută de fructe, sub 10 la sută la majoritatea sortimentelor, adaosuri ridicate de gume, corectori de consistență, ceea ce nu este bine. Nu se declară proporția de zahăr/alți îndulcitori”, spun specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.
De exemplu, înghețata cea mai cunoscută, vafă, care costă 2 lei în supermarketurile Lidl și Kaufland, conține apă, zahăr, zer praf, făină albă de grâu, sirop de glucoză, dextroză, lapte praf degresat, gumă de semințe carruba, gumă de guar, mono și digliceride ale acizilor grași, arome, colorant, agent de afânare, carbonat acid de sodiu. Mai multe ingrediente are înghețata cu căpșuni, produs marca Kaufland, care costă 10 lei. Aceasta conține preparat pe bază de căpșuni (11 la sută), care conține lapte degresat, piure de căpșuni (11,4 la sută), produs pe bază de zer, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, grăsime de cocos, căpșuni (5,3 la sută), sirop de glucoză, dextroză, emulsifiant, mono și digliceride ale acizilor grași, stabilizatori (gumă de guar, pectină, gumă xantan), acidifiant acid citric, concentrat vegetal cu efect colorant (suc de sfeclă roșie, morcov), aromă naturală pe bază de plante. Produsul poate conține urme de gluten, soia, fructe cu coajă lemnoasă și arahide. Cel mai căutat produs pentru copii are în compoziție substanțe periculoase.
Cel mai consumat produs din Iași, pe timpul verii, conține substanțe nocive
Aproape toate înghețatele din comerț, dacă vorbim de cele ambalate, conțin glucoză, dextroză, mono și digliceride ale acizilor grași, diverse gume, cum este cea de guar.
„Este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere. Guma de guar este utilizată pentru a face mai consistente unele produse, pentru gelatinare și mărirea volumului unor produse”, spun specialiștii din Iași.
În Codus Alimentarius, guma de guar poartă denumirea de E412. E412 este considerat nociv, deoarece conține dioxină, o substanță foarte dăunătoare, care provoacă malformații nou-născuților. Făina boabelor de guar favorizează apariția alergiei, substanța în sine provoacă erupții alergice, iar consumul în cantități mari duce la colică și umflare. Alte ingrediente care sunt prezente pe etichetele sortimentelor de înghețată din comerț sunt aditivii alimentari- E471, mono- şi digliceridele acizilor grași, cei mai utilizați emulgatori neionici, lipofilici. Sunt agenți de îngroșare, emulgatori, stabilizatori, agenți de glazurare şi antispumanţi. În UE, mono- și digliceridele acizilor grași sunt, în general, permise pentru utilizare în produsele alimentare, în principal ca emulgatori, agenți de complexare a amidonului, agenți de aerare. Monogliceridele se adaugă în produsele făinoase, cu scopul de a preveni învechirea produselor de panificație și de patiserie. Dextroza este un înlocuitor al zahărului, făcut din porumb sau grâu. O brânză topită comercializată în Iași conține 25 de ingrediente.
Astfel, specialiștii le recomandă consumatorilor să citească etichetele, inclusiv la înghețată, cel mai consumat produs din Iași.