Voi știți ce mâncați? Brânză topită cu 25 de ingrediente, comercializată în supermarketurile din Iași. Produsul de la Hochland, din Germania, poate fi cancerigen – FOTO

02 nov. 2023, 02:00
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Brânză topită cu 25 de ingrediente, comercializată în supermarketurile din Iași. Produsul de la Hochland, din Germania, este unul dintre cele mai căutate de consumatori. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii ingredientele acestui preparat, iar rezultatele sunt devastatoare pentru sănătatea consumatorilor. Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor

Reporterii BZI au demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați?”, prin care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele ce se vând în supermarketurile din Iași. Etichetele acestora conțin ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală a produsului, E-uri, conservanți sau coloranți.

Puține persoane verifică, fiind interesate mai mult de preț, întrucât toate alimentele s-au scumpit și tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine. De aceea, consumatorii nu știu la ce pericol se expun. Specialiștii avertizează că aceste preparate, consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi. Produsul prezentat astăzi de reporterii BZI este brânza topită cu șuncă de la Hochland – 7 felii, care costă 6,99 lei în supermarketul Kaufland.

Brânza topită cu 25 de ingrediente, comercializată în supermarketurile din Iași

Potrivit informațiilor de pe etichetă, produsul este obținut prin topire, iar grăsimea raportată la substanța uscată este de minimum 38 la sută. Ca ingrediente, preparatul conține brânzeturi 47 la sută, lapte degresat reconstituit, lapte praf degresat, șuncă 5 la sută, apă, sare, amidon, arome, dextroză, fibre de citrice, proteină colagenică din porc, extract de condimente, acerola deshidratată din suc de cireșe, condimente, culturi lactice, unt, săruri de topire, E 452 și E 331, sare, corector de aciditate, E 339, aromă de fum, sare afumată, aromă.

Astfel, produsul are 25 de ingrediente din care aproape jumătate sunt E-uri. Potrivit specialiștilor, brânza topită este un cocktail de substanțe periculoase pentru organism. „Brânza topită este o varietate de brânză procesată la căldură împreună cu alte ingrediente pe bază de lapte, emulsificatori, uleiuri vegetale saturate, sare, coloranţi alimentari, uneori şi zer şi/sau zahăr. A fost inventată în secolul trecut în Elveţia, însă a cunoscut succesul în America, atunci când James Kraft a inclus-o în producţia de masă la scurt timp după al Doilea Război Mondial. Sărurile de topire folosite în procesarea brânzei topite sunt difosfaţii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333)”, explică specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

13 aditivi în brânza topită

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), în compoziţia brânzei topite se află până la 13 aditivi. Iar din cele 61 de produse comparate nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conţină E-uri. Numărul de E-uri din produsele ce au făcut obiectul studiului variază între 0 și 9. E 250 sau nitrit de sodiu este interzis în Norvegia, Suedia, Germania și Canada.

„Poate produce cancer în urma interacțiunii cu proteinele din alimente, reacție ce duce la formarea nitrozaminelor (substanțe posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formată, producătorii din industria alimentară adaugă în produse vitamina C (acid ascorbic) și vitamina E (tocoferol). Toate aceste E-uri din brânza topită fac parte din categoria E-urilor suspecte, care pot provoca reacții alergice, înrăutățirea astmului. Mai există un motiv pentru care brânza topită poate fi considerată riscantă pentru organism: glutamatul monosoic E 621 care este un potențiator de aromă și poate crea dependență, stimulând apetitul. Compuşii de degradare metabolică ai glutamatului au efecte neurotoxice și pot produce dureri de cap, slăbiciune, greață, modificări de ritm cardiac”, mai spun specialiștii din Iași.

În unele țări se comercializează doar anumite tipuri de brânză topită

Comercializată în bucăţi, în momentul în care au fost lansate pachetele cu felii individuale, brânza topită a avut un succes uriaş, devenind unul dintre cele mai populare produse de larg consum din SUA. Producătorii de brânză topită promovează ca avantaje ale brânzei topite termenul de valabilitate mai mare decât al brânzeturilor convenţionale, efectul de topire omogenă şi păstrarea unui aspect uniform atunci când este gătită, costuri reduse datorită producţiei în masă şi un timp de producţie mult mai scăzut (faţă de brânzeturile naturale).

Brânza topită, fie că este ambalată în felii individuale, numai bune de pus în sendviş, sau pachete cu brânză de întins pe pâine, este cunoscută în ţările anglofone ca „brânză procesată”, „brânză americană” sau aliment pe bază de brânză („cheese food”). Un alt produs care nu este recomandat de specialiști este șunca felii Martinel.

Brânză topită poate determina dereglări metabolice

În Statele Unite ale Americii, unele tipuri de brânză topită nu sunt recunoscute de autoritatea în domeniu (FDA) ca sortimente de brânză datorită faptului că procentajul ingredientului principal al acestora poate fi chiar şi mai mic de 51 la sută, situaţie în care sunt denumite „produse pe bază de brânză”.

„Conform nutriționiștilor, brânza topită determină dereglări metabolice, hormonale, afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi favorizează creşterea în greutate din cauza densităţii calorice mari şi conţinutului ridicat de grăsimi «nesănătoase». Astfel, o felie sau 21 de grame de brânză topită conţine, în medie, 6,6 grame de grăsimi, din care 4,1 grame de acizi graşi saturaţi (ceea ce reprezintă 21 la sută din limita zilnică a unui adult)”, mai spun specialiștii din Iași care recomandă evitarea consumului de brânză topită de către persoanele sănătoase, dar mai ales de către copii şi adolescenţi cărora le afectează metabolismul de creştere.

De asemenea, persoanele în vârstă, cele cu densitate minerală osoasă scăzută (predispuse la osteoporoză) sau osteofite (ciocuri) trebuie să evite consumul de brânză topită. Mai mult, aceasta conține lapte praf, apă, grăsimi trans care îngroaşă arterele şi o serie de aditivi alimentari: coloranţi artificiali, arome (şuncă, bacon, cu smântână etc.), emulgatori şi conservanţi. Produse lactate cu nereguli în piețele din Iași. Brânză topită cu 25 de ingrediente este comercializată în supermarketurile, dar și în magazinele de cartier din Iași.

Comentarii
  • Deci „branza topita” fabricata in colaborare cu industria chimica germana – fosta IG Farbenindustrie, care, printre altele, a inventat si produs Zyklon B. Papati cu incredere!

  • Farbenindustrie (industria de vopsele ) + alte chimicale + ”sunca” falsa dezvoltata in laboratoare !, adaugati chimicalele ”potentiatori de arome” si va da reteta perfecta , dar stati linistiti !, asa este in toata industria alimentara cu toate produsele lor ”alimentare”de succes

  • Supermaketurile acestea sunt varianta “soft” a lagarelor de concentrare nazista! Acolo te gazau direct cu Cyclon-B produs de firma “medicala” Bayer , astazi oamenii cumpara de buna voie cancer de la magazinele..culmea ..nemțesti :))) .. moarte lenta si sigura!

  • DE CE AJUNG LA VANZARE ASEMENEA PRODUSE??? TOTI SPECIALISTII STIU, CUNOSC, INTERZIC, DAR TOT EI SUNT CEI CARE AVIZEAZA SPRE CONSUM ASA CEVA!!! 99% din marfa comercializata este doar un amalgam de chimicale. Mananci azi, si te imbolnavesti maine.

  • De ce ajung la vanzare aceste produse? Pentru ca in sistemul politico-economic actual, banul este valoarea suprema, nu omul.

  • Statul este de vina! Trebuie sa cumparam doar produse locale. Branza topita de la Kober e mai buna.

  • Încă un booster

    Lăsați prostiile, carnea e de vină nu mâncarea procesată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *