Președintele rus Vladimir Putin a spus că în timpul revoltelor din Kazahstan s-au folosit tehnologii Maidan, inclusiv suport informațional. Totodată, el a subliniat că țara se confruntă cu o amenințare directă la adresa statului și că este necesar să se răspundă imediat agresiunii. Președintele a menționat că organizația a reușit să ia măsurile necesare în cel mai scurt timp.
Vă aducem aminte faptul că în Kazahstan a izbucnit o revoltă soldată cu sute de morți și mii de persoane rănite.Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe.
Vladimir Putin consideră că în Kazahstan s-au folosit tehnologii Maidan
Liderul Rusiei, Vladimir Putin, este de părere că în Kazahstan au fost folosite tehnologii de tip Maidan şi că au fost folosite grupuri de militanți bine organizate şi controlate.
„Au fost folosite grupuri de militanți bine organizate și bine controlate, așa cum tocmai a spus președintele Tokayev, inclusiv cei care trecuseră, se pare că s-au antrenat în lagărele teroriste din străinătate”, a spus el la o sesiune extraordinară a Consiliului de Securitate Colectivă al CSTO .
Totodată, el a subliniat că țara se confruntă cu o amenințare directă la adresa statului și că este necesar să se răspundă imediat agresiunii. Președintele a menționat că organizația a reușit să ia măsurile necesare în cel mai scurt timp.
„Pe termen lung, vreau să subliniez acest lucru, munca minuțioasă pe termen lung desfășurată în cadrul OTSC pentru a forma un sistem integral de securitate al statelor participante, inclusiv, desigur, Forțele Colective de Menținere a Păcii ale OTSC, dă rezultate”, a spus Putin.
Prin aceste declaraţii, Vladimir Putin face referire la protestele de masă din Ucraina, din piața Maidan din Kiev. La acea dată au fost mai multe teorii ale conspirațiilor care susțineau că protestele au fost orchestrate de către serviciile de informații occidentale cu sprijinul SUA.
Care este situația din Kazahstan
Protestele au început în primele zile ale anului 2022: locuitorii din Zhanaozen și Aktau s-au opus unei creșteri de două ori a prețului gazului lichefiat. Mai târziu, revoltele s-au extins și în alte așezări, inclusiv în Alma-Ata , vechea capitală și cel mai mare oraș al republicii: acolo au început să opereze tâlhari, militanții au atacat instituțiile statului, au luat armele.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în toată țara până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune de combatere a terorismului. Potrivit ONU , aproximativ o mie de persoane au fost rănite în timpul protestelor. Potrivit informațiilor actualizate, 17 oficiali de securitate au fost uciși.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, Tokaev a demis guvernul și a devenit șeful Consiliului de Securitate. La prima ședință a Consiliului de Securitate, el a descris situația ca subminând integritatea statului și a spus că a apelat la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă pentru ajutor.
CSTO a decis să trimită forțe colective de menținere a păcii în Kazahstan pentru a normaliza situația. Pe 7 ianuarie, Tokaev a anunțat că teroriștii, inclusiv cei sosiți din străinătate, au continuat să reziste și au promis că îi vor distruge pe cei care nu au depus armele. În plus, Președintele a menționat că au fost ascultate toate revendicările cetățenilor, exprimate în forme pașnice. MAE a emis un comunicat de atenționare a eventualelor călătorii în țară.