Vladimir Putin şochează prin cea mai recentă declaraţie pe care a făcut-o în contextul în care Rusia a tacat Ucraina. Liderul de la Kremlin nu exclude negocieri pentru pace, dar avertizează Occidentul că abia a început ”operațiunea specială” din țara vecină.
Asta în contextul în care, pe lângă războiul convenţional, există şi un război economic între Rusia și Occident. JPMorgan, cea mai veche bancă americană, a arătat un raport în care menţiona că Rusia plănuiește să reducă exportul de petrol, iar umanitatea ar intra în colaps
Vladimir Putin susține că abia a început să atace Ucraina
Într-o intervenţie publică recentă, Vladimir Putin a arătat că Rusia abia a început să atace Ucraina şi că în contextul actual, operaţiunea specială este incă la început. Orice perspective de negocieri de pace vor deveni mai slabe cu cât conflictul va dura mai mult, a spus liderul rus într-un discurs solicit adresat liderilor parlamentari. El a spus că dacă Occidentul vrea să învingă Rusia pe câmpul de luptă, ar fi binevenit să încerce.
Astăzi auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce poți să spui, lasă-i să încerce. Am auzit de multe ori că Occidentul vrea să ne lupte până la ultimul ucrainean. Aceasta este o tragedie pentru poporul ucrainean, dar se pare că totul se îndreaptă spre asta. Toată lumea ar trebui să știe că, în general, încă nu am început nimic serios. În același timp, nu respingem discuțiile de pace. Dar cei care le resping trebuie să știe că, cu cât merge mai departe, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi. a explicat Vladimir Putin.
Asta în condiţiile în care sunt deja zeci de mii de morţi în Ucraina, de o parte și de cealaltă a taberelor. Ruşii au pierdut peste 15.000 de militar, iar ucrainienii cel puţin pe atât. Situaţia socială din Ucraina este una dezastruoasă, existând penurie de alimente, sau lucruri necesare pentru supraviețuire.
Rusia joacă tare în plan internațional, în Africa și în Japonia
Rusia pare că joacă tare la nivel internațional, în special în Africa unde a reușit, într-un timp relativ scurt să-și impună politicile în unele state. Este și cazul Republicii Centrafricane unde forțele Wagner au reușit să răstoarne regimul și să-i alunge pe francezi. Asta îb condițiile în care teritoriul este tradițional o colonie franceză. Recent, președintele din Sri Lanka a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, cerându-i ajutorul în contextul în care țara nu mai are rezerve de benzină și motorină.
La nivel macro este bine de subliniat faptul că Rusia a naționalizat Sakhalin-2, cel mai mare zăcământ de gaze naturale lichefiate din lume. În acest fel, țara îi aplică o lovitură puternică Japoniei care era dependentă de gazele extrase acolo. Ba mai mult, Japonia avea achiziţionat în avans întreaga resursă, iar acum rușii îi obligă să plătească din nou. Acest lucru este ilegal pentru că Japonia a aplicat sancţiuni economice Rusiei.
Așadar, în tot acest context, vom vedea ce planuri are Vladimir Putin în Ucraina și dacă va intensifica atacurile în țara distrusă de război.