Prima pagină » International » Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina
Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina

21 dec. 2021, 22:20,
în International

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat marţi cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, despre tensiunile cu Ucraina, pledând pentru măsuri de consolidare a stabilităţii, iar, în acest context, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat disponibilitatea reluării contactelor, potrivit Agerpres.

Conform Palatului Élysée, Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin „clarificări” în legătură cu evenimentele din Ucraina şi Mali. Franţa este îngrijorată de activităţile grupului paramilitar rus Wagner în Mali.

Preşedinţia Rusiei a anunţat că Vladimir Putin l-a informat pe Emmanuel Macron că diplomaţia rusă depune eforturi pentru „consolidarea stabilităţii şi securităţii pe continentul european”, conform site-ului SudOuest.fr. Kremlinul a precizat că Vladimir Putin a denunţat „refuzul Kievului de respectare a Acordurilor de la Minsk”, argumentând că sunt necesare „măsuri concrete” decise în formatul Normandia, din care fac parte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa.

În acest context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi seară că este dispus să discute cu Rusia în orice tip de format. „Ucraina este pregătită să implementeze ceea ce s-a stabilit prin acorduri”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters.

Moscova confirmă situația tensionată de la granița cu Ucraina: „Va fi un eşec al diplomaţiei în general, un eşec al politicii externe”

Relaţiile dintre Rusia şi SUA ar putea să ajungă într-o situaţie similară celei marcate de criza rachetelor din Cuba din 1962, dar mai este timp să se ajungă la un acord pe o bază solidă care să stipuleze că NATO nu se va extinde spre Est, a declarat joi ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia rusă oficială de presă TASS.

„Criza din Caraibe” din 1962 se poate repeta acum, a afirmat Riabkov, referindu-se la confruntarea dintre Uniunea Sovietică şi SUA în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba, când lumea s-a aflat în pragul unui război nuclear.

Riabkov a făcut aceste comentarii când a fost întrebat dacă situaţia actuală s-ar putea transforma în ceva similar tensiunilor din 1962, în plin Război Rece, dintre SUA şi Uniunea Sovietică.

„Chiar s-ar putea ajunge la asta. Dacă lucrurile continuă aşa cum sunt ele astăzi, este pe deplin posibil, prin logica evenimentelor, să te trezeşti brusc şi să te regăseşti în ceva asemănător”, a spus el.

Rusia a devenit un „factor iritant” pentru o serie de state din Occident din cauză că îşi apără propriile interese, a afirmat Riabkov. Dacă se va ajunge la aşa ceva, „va fi un eşec al diplomaţiei în general, un eşec al politicii externe. Dar mai este timp să ajungem la un acord pe baze solide”, a spus ministrul rus, scrie agerpres.ro.

Criza cubaneză a fost declanşată de amplasarea unor rachete nucleare sovietice pe insula din Caraibe şi a determinat SUA să impună o blocadă navală pentru a opri Moscova să aducă mai multe rachete în Cuba.

Moscova agită temerea că, în cazul unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, Alianţa Nord-Atlantică ar putea instala rachete pe teritoriul ucrainean şi le va îndrepta împotriva Rusiei, notează Reuters. NATO afirmă că este o alianţă defensivă şi că astfel de îngrijorări sunt nejustificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *