Prima pagină » International » Vladimir Putin, prima reacție după atacul cu drone asupra Moscovei
Vladimir Putin, prima reacție după atacul cu drone asupra Moscovei

Vladimir Putin, prima reacție după atacul cu drone asupra Moscovei

30 mai 2023, 20:00,
în International

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că atacul cu drone care a vizat în zori Moscova, unul fără precedent, a fost o replică la o lovitură rusă contra cartierului general al informaţiilor militare ucrainene, transmite AFP.

„Am evocat deja posibilitatea unor lovituri împotriva centrelor de luare a deciziilor. Cartierul general al informaţiilor militare (ucrainene), care a fost atacat în urmă cu două sau trei zile, face parte dintre acestea”, a declarat Putin la televiziune.

”Drept răspuns, regimul de la Kiev a ales o cale diferită”, a adăugat şeful statului rus.

Acest atac cu drone a reprezentat o încercare de a intimida Rusia

Potrivit lui Putin, citat de Reuters, acest atac cu drone, cel mai mare comis de Ucraina împotriva Rusiei, a reprezentat o încercare de a intimida Rusia şi pe cetăţenii ruşi.

Rusia a afirmat că opt drone au vizat zone civile din Moscova şi din jurul acesteia, unde trăiesc în total aproximativ 21 de milioane de oameni, la primele ore ale zilei de marţi, dar că fie dronele au fost doborâte, fie au fost deviate cu ajutorul unor echipamente electronice speciale.

Încadrarea incidentului

În opinia şeful statului rus, răspunsul Kievului a fost unul ”terorist”. ”Acesta este în mod clar un indiciu ale activităţii teroriste”, a menţionat liderul de la Kremlin.

El a adăugat că apărarea aeriană în regiunea Moscova va fi consolidată.

Un consilier prezidenţial ucrainean a respins acuzaţia că Ucraina ar fi implicată direct în atacul cu drone asupra Moscovei, dar a precizat că Kievul se bucură să vadă asemenea evenimente.

”Evident, suntem mulţumiţi de ce vedem şi prognozăm o creştere a numărului atacurilor. Dar, desigur, nu avem nicio legătură în mod direct cu asta”, a spus consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobyov a făcut primele declarații asupra atacului.

„În această dimineață, locuitorii unor districte din regiunea Moscovei au putut auzi sunetele exploziilor – aceasta este apărarea noastră aeriană. Mai multe drone au fost doborâte în apropierea Moscovei”, a scris el și i-a îndemnat pe locuitorii din regiune să rămână calmi. „Toate serviciile de urgență funcționează. Vom informa”, a adăugat Vorobyov.

De asemenea, locuitorii din două clădiri au fost evacuați. Edilul a dat asigurări că oamenii se vor putea întoarce în apartamentele lor imediat după terminarea lucrărilor de servicii speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *