Prima pagină » International » Vladimir Putin, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare, a ajuns în Mongolia. Ce riscă țara dacă nu îl arestează
Vladimir Putin, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare, a ajuns în Mongolia. Ce riscă țara dacă nu îl arestează

Vladimir Putin, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare, a ajuns în Mongolia. Ce riscă țara dacă nu îl arestează

02 sept. 2024, 22:40,
în International

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare, a sosit luni în Mongolia, fără probleme, pentru o vizită de stat.

În conformitate cu dreptul internațional, Mongolia, membră a CPI, ar trebui să acționeze pe baza mandatelor Curții. Uniunea Europeană și Ucraina au reamintit Mongoliei această obligație în ultimele zile, timp în care oficialii ruși au spus că nu au „nicio îngrijorare” cu privire la vizita liderului rus, transmite POLITICO.

Ce riscă țara dacă nu îl arestează

Mandatul CPI, emis în martie 2023, îl acuză pe Putin de crime de război legate de deportarea și transferul ilegal al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Nu există încă niciun indiciu că Mongolia intenționează să-l aresteze pe Putin. Dacă nu reușește, probabil că va fi urmărită penal pentru lipsa sa de acțiune, a declarat un expert juridic pentru POLITICO.

„Mongolia va fi cu siguranță urmărită penal de Curtea Penală Internațională pentru încălcarea obligației sale de cooperare. CPI ar putea decide apoi să trimită cazul la Adunarea statelor părți, care ar putea condamna încălcarea de către Mongolia în cadrul unei așa-numite proceduri de neconformitate. Cu toate acestea, nu există consecințe grave, cum ar fi sancțiuni”, a declarat Tamas Hoffmann, cercetător senior la Institutul de Studii Juridice.

În 2015, Africa de Sud nu a reușit să-l aresteze pe președintele sudanez Omar al-Bashir, care era căutat pentru crime împotriva umanității, inclusiv genocid, în timpul unei vizite în țară. Doi ani mai târziu, CPI a constatat că țara nu și-a respectat obligațiile. Cu toate acestea, nu a trimis Africa de Sud în fața Consiliului de Securitate al ONU pentru cenzură.

Kremlinul a transmis că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la posibila reţinere

Altantuya Batdorj, director executiv al Amnesty International Mongolia, a declarat: „A adăposti un fugar de justiția internațională nu ar echivala doar cu obstrucționarea justiției. Dacă Mongolia oferă chiar și un refugiu sigur temporar pentru președintele Putin, va deveni efectiv un complice în asigurarea impunității pentru unele dintre cele mai grave crime”.

În urmă cu câteva zile, Kremlinul a transmis că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la posibila reţinere a lui Vladimir Putin.

„Nu este nicio îngrijorare. Avem un dialog excelent cu prietenii noştri mongoli. Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite cu atenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Mongolia are legături comerciale importante cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *