Prima pagină » International » Vladimir Putin oferă gratuit vaccinul anti-COVID-19 angajaților ONU

Vladimir Putin oferă gratuit vaccinul anti-COVID-19 angajaților ONU

22 sept. 2020, 22:30,
în International

Preşedintele rus Vladimir Putin a oferit gratis vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia angajaţilor ONU, în cadrul unui discurs înregistrat prezentat marţi la ONU. Liderul de la Kremlin a pledat și pentru un tratat internaţional pentru interzicerea armelor în spaţiu, potrivit Agerpres.

„Rusia este gata să furnizeze ONU toată asistenţa calificată necesară. În special, ne oferim să furnizăm gratis vaccinul nostru, pentru inocularea voluntară a personalului ONU şi al agenţiilor sale”, a spus Putin.

De asemenea, liderul de la Kremlin a anunţat organizarea în viitor a unei „conferinţe online de înalt nivel cu participarea guvernelor interesate în cooperarea pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronaviruslui”.

Vladimir Putin oferă gratuit vaccinul anti-COVID-19 angajaților ONU

El a mai afirmat că recesiunea economică globală provocată de pandemie face necesar ca sancţiunile comerciale să fie înlăturate. Rusia este vizată de sancţiuni ale UE şi SUA de când a anexat peninsula ucraineană Crimeea cu şase ani în urmă.

„Eliberarea lumii de bariere, interdicţii, restricţii şi sancţiuni ilegitime ar fi de un mare ajutor pentru revitalizarea creşterii globale şi reducerea şomajului”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri publicate de site-ul Kremlinului.

„Rusia vine cu o iniţiativă de semnare a unui acord constrângător între toate principalele puteri spaţiale care ar asigura interdicţia plasării de arme în spaţiu, a ameninţării sau utilizării forţei împotriva unor obiecte din spaţiu”, a mai anunţat Putin.

Vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V produce anticorpi, dar are si efecte secundare

Vaccinul anti-Covid-19 rusesc Sputnik V dezvoltat și testat în Rusia a produs anticorpi neutralizanți la zeci de subiecți din studiu și, desi a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acestea au fost în mare parte ușoare, potrivit datelor publicate vineri în revista medicală The Lancet, noteaza CNN.

Rusia a atras critici atunci când a anunțat primul vaccin din lume aprobat pentru coronavirus pentru uz public în august – chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale de fază 3.

În studiile de fază 1 și 2 ale vaccinului, numit Sputnik V, toți cei 76 de participanți la studiu au dezvoltat anticorpi împotriva virusului care provoacă Covid-19, potrivit raportului de vineri din The Lancet.

Nivelurile de răspuns la neutralizarea anticorpilor au fost similare cu răspunsul imun pe care l-au avut oamenii după recuperarea naturală de Covid-19, potrivit studiului.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, răspunsurile de la celulele T, o altă componentă a sistemului imunitar.

„[Rezultatele] studiului sugerează, de asemenea, că vaccinurile produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T în termen de 28 de zile”, au scris cercetătorii.

Desi produce anticorpi, sunt necesare si teste de faza 3 pentru vaccinul anti-Covid-19 rusesc

Oamenii de știință care nu au fost implicați în studiu au spus că, deși rezultatele sunt un semn pozitiv, doar studii mai mari, de fază 3, pot confirma dacă vaccinul previne efectiv boala Covid-19.

„Datele vaccinului anti-Covid-19 Sputnik V dezvoltat și testat în Rusia raportate în The Lancet sunt încurajatoare”, a spus Brendan Wren, profesor de patogenie microbiană, London School of Hygiene and Tropical Medicine.

În studiu, jumătate dintre participanți au dezvoltat febră și 42% au dezvoltat dureri de cap. În plus, aproximativ 28% au prezentat slăbiciune și 24% au avut dureri articulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024