Prima pagină » International » Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul BRICS din august din Africa de Sud prin „acord comun”
Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul BRICS din august din Africa de Sud prin „acord comun”

Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul BRICS din august din Africa de Sud prin „acord comun”

19 iul. 2023, 18:41, 1 ,
în International

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul BRICS din august din Africa de Sud prin „acord comun”, a anunţat miercuri preşedinţia sud-africană, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Rusia va fi reprezentată la Johannesburg de ministrul de externe Serghei Lavrov, a transmis preşedinţia sud-africană printr-un comunicat.

Africa de Sud se afla în faţa unei dileme în calitate de gazdă a summitului BRICS întrucât, ca membru al Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar fi fost obligată, teoretic, să pună în executare mandatul de arestare al CPI care îl vizează pe preşedintele rus.

Liderii Braziliei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud – restul statelor din grupul BRICS – vor fi prezenţi la summit, a precizat administraţia prezidenţială sud-africană.

Mandatele de arestare au fost emise la 17 martie 2023

Mandatele de arestare pentru președintele Putin și pentru Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copiilor al președintelui Rusiei, au fost emise la 17 martie 2023.

Ambii sunt suspectați de presupusele crime de război pentru deportarea ilegală și transferarea copiilor ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, (i) pentru că a comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma) și (ii) pentru incapacitatea sa de a exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele.”

„Doamna Maria Alexeievna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse, este responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație. (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin altele (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma).”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *