Astăzi, 5 aprilie, președintele rus, Vladimir Putin, a reacționat la propunerea Germaniei privind naționalizarea activelor rusești și a declarat că posibilitatea naționalizării a în străinătate este „o armă cu două tăișuri”. Președintele Putin a sugerat, astfel, că Rusia este capabilă să răspundă cu aceeași monedă.
Anunțul liderului Rusiei vine la o zi după ce Germania a anunțat că statul german urmează să preia conducerea subsidiarei din Germania a companiei rusești Gazprom până la data de 30 septembrie, după ce firma rusă a anunțat, vineri, că și-a întrerupt operațiunile la Gazprom Germania.
„Guvernul face ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania – care includă să nu expună infrastructurile energetice din Germania la decizii arbitrare ale Kremlinului”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Reacția lui Vladimir Putin la planul pentru naționalizarea activelor rusești
Vladimir Putin a transmis că partenerii Rusiei ar încerca să își transfere greșelile din domeniile energiei și a economiei spre Rusia.
„Asistăm la o altă încercare a partenerilor noștri de a-și transfera propriile greșeli în domeniul economiei și energiei către Rusia. Și să rezolvăm din nou problemele și problemele care apar în această privință pe cheltuiala noastră. Mai mult decât atât, auzim deja declarații ale oficialilor despre posibila naționalizare a unora dintre bunurile noastre. Ei bine, vom merge departe. Să nu uite nimeni că armele au două tăișuri”, a spus președintele rus.
Dmitri Peskov, despre planul de naționalizare elaborat de Ministerul de Finanțe al Germaniei
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat anterior că planul elaborat de Ministerul de Finanțe al Germaniei privind naționalizarea activelor rusești din Germania ale Gazprom și Rosneft ar încălca toate regulile internaționale.
„Un astfel de plan ar încălca foarte grav dreptul internațional și toate regulile și legile imaginabile și de neconceput. Prin urmare, vom monitoriza îndeaproape. Considerăm, desigur, că și studiul problemei în sine este inacceptabil”, a spus Peskov.
Toate exporturile de gaze și alte mărfuri vor fi plătite în ruble
Reamintim faptul că, la sfârșitul lunii martie, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat ca exporturile de gaze rusești să fie plătite în ruble.
Într-o postare de pe reţelele de socializare, preşedintele parlamentului Volodin a declarat: „Dacă vreți gaz, găsiți ruble. În plus, ar fi corect – acolo unde este benefic pentru țara noastră – să lărgim lista de produse de export la care se practică prețul în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.”.
Gazprom a continuat să trimită gaz spre Europa
În ciuda ultimatumul dat de președintele Putin cu privire la efectuarea plăților pentru gaze în ruble din partea țărilor neprietenoase, gazul rusesc continuă să curgă spre Europa. Fluxurile au rămas stabile prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gazul rusesc în Europa – Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică, și în Slovacia, prin Ucraina.
Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor, a declarat că a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor.
Compania nu a oferit detalii şi nici nu a explicat decizia privind naționalizarea activelor rusești din Germania și de a renunţa la toate activele companiei, care includ subsidiare în Marea Britanie, Elveţia şi Cehia.