Prima pagină » International » Vladimir Putin, întrevedere cu președintele Iranului. Motivul întâlnirii oficiale este deocamdată necunoscut

Vladimir Putin, întrevedere cu președintele Iranului. Motivul întâlnirii oficiale este deocamdată necunoscut

17 ian. 2022, 10:59,
în International

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni săptămâna aceasta cu Ebrahim Raisi, omologul său iranian, la Moscova. Până la această oră, nu sunt cunoscute prea multe detalii despre această întâlnire oficială, cum ar fi subiectele pe care le vor discuta cei doi. În prezent, Rusia încearcă să ajute la salvarea unui acord nuclear încheiat între marile puteri și Teheran.

De asemenea, Rusia încearcă să salveze acordul nuclear dintre Iran și puterile mondiale, încheiat în 2015. La respectivele discuții participă Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Germania. Uniunea Europeană a ridicat câteva dintre sancțiunile împotriva iranului, ca schimb cu restricțiile cu privire la ridicarea restricțiilor asupra programului său nuclear.

Tensiuni dintre Iran și SUA

Până acum, Iranul a încălcat numeroase restricții nucleare prevăzute în acord în mod repetat. Vineri, 14 ianuarie 2022, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că s-au făcut progrese în discuțiile de relansare a acordului. Recent, acesta transmis un mesaj către SUA, NATO și România.

„Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna că SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri”, declarat Lavrov.

Când Donald Trump a devenit președintele SUA, Washingtonul a fost retras din acest acord în 2018.

Atât fostul președinte SUA, cât și mai mulți politicieni americani au fost trecuți pe lista neagră a Iranului, fiind acuzați de acte ”teroriste şi împotriva drepturilor omului”. Această decizie a fost anunțată în ultima zi de mandat a administrației Trump la casa albă.

La rândul lui, după retragerea americii din respectivul acord, fostul președinte american a impus numeroase sancțiuni unor oficiali, politicieni şi companii din Iran după retragerea Statelor Unite, în 2018.

România nu este în pericol în cazul unui război dintre Rusia și Ucraina

În luna decembrie, Preşedintele Rusiei s-a întâlnit și cu omologul său francez, Emmanuel Macron. În cadrul acestei întrevederi, cei doi au discutat despre tensiunile cu Ucraina și au încercat să găsească măsuri de consolidare a stabilității. Conform surselor, Vladimir Putin l-a informat pe Emmanuel Macron că diplomaţia rusă depune eforturi pentru „consolidarea stabilităţii şi securităţii pe continentul european”.

Recent, Rusia și-a mobilizat trupe militărești la graniţa cu Ucraina. Acestea sunt special antrenate pentru a declanşa o invazie rapidă. În cazul în care Rusia ar decide să pornească un adevărat război împotriva Ucrainei, forțele armate sunt capabile să pună la punct şi să-şi organizeze liniile de aprovizionare, unităţile medicale şi rezervele de combustibil necesare susţinerii şi ducerii unui război de lungă durată.

„Masând trupe într-o anumită zonă şi masându-le la vedere – pentru că asta face acum Federaţia Rusă – avem un dublu semnal: o ameninţare de tipul «Putem ataca, avem capacitatea de a o face, iată, vorbim deja de 100.000 de soldaţi în zona respectivă», pe de altă parte, e şi un mod de a negocia: «Avem nişte nemulţumiri geopolitice, vă dovedim voinţa noastră reală de a lupta, ştiţi bine din istorie că am mai făcut-o recent, am reacţionat violent la ce s-a întâmplat odată cu momentul Maidanului»”, a spus analistul de politică externă Ovidiu Raeţchi.

Motivul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

Deși aflată în proximitatea Ucrainei, specialiștii sunt de părere că România nu este în  pericol în cazul unui eventual război dintre cele două țări vecine.

„În prezent, România nu este în pericol față de un eventual război Rusia-Ucraina. Intervenția în Kosovo a încălcat pactul între ruși și americani, iar Putin a spus că dacă se va continua cu acest exemplu se va răspândi și la alte zone. Totul depinde de ce decizie va lua Ucraina. Dacă cineva se gândește că Occidentul va interveni în Ucraina, greșește”, a declarat generalul Ioan Talpeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *