Prima pagină » International » Vladimir Putin intenționează să participe la summitul G20 din Indonezia
Vladimir Putin intenționează să participe la summitul G20 din Indonezia

Vladimir Putin intenționează să participe la summitul G20 din Indonezia

27 iun. 2022, 20:01,
BZI.ro, în International

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, intenționează să participe la summitul G20 de la Bali, Indonezia, în noiembrie, după ce a primit o invitație oficială. Anunțul a fost făcut astăzi, 27 iunie, de un consilier al Kremlinului, Iuri Ușakov, citat ulterior de BFM TV.

„Am primit invitația oficială (…). Iar noi am răspuns pozitiv, spunând că suntem interesați să participăm”, a declarat Iuri Ușakov.

Cu toate acestea, consilierul a mai afirmat că mai este „mult timp” până la summitul care este programat pentru 15-16 noiembrie și a sugerat și că formatul participării ruse ar putea fi schimbat.

„Dar, deocamdată, invitația este pentru participarea personală”, a subliniat Iuri Ușakov.

SUA și alte țări occidentale doresc excluderea Rusiei din G20

Statele Unite ale Americii, împreună cu alte țări occidentale luau în considerare posibilitatea de a exclude Rusia din G20. În acest sens, Polonia a cerut oficialilor americani, în martie, să înlocuiască Rusia în grup.

Ce este gruparea G2

G20 este o grupare a celor mai mari economii din lume care își propune să coordoneze acțiunile privind problemele care afectează economia globală, inclusiv schimbările climatice și dezvoltarea. Un astfel de impuls s-ar adăuga la sancțiunile economice existente împotriva Rusiei din Occident.

Dar, probabil, ar fi respins și de alte națiuni cheie ale G20, inclusiv China, India și Arabia Saudită, sugerează analiștii.Drept urmare, unii prevăd că aliații occidentali G7 ar putea, în schimb, să boicoteze reuniunile G20 din acest an – lucru despre care ar fi fost avertizată Indonezia, actualul președinte al clubului. Jakarta a refuzat să comenteze această problemă.

„Noi credem că nu pot fi afaceri ca de obicei, pentru că Rusia în instituțiile internaționale și în comunitatea internațională”, a transmis consilierul american, Jake Trapper.

De asemenea, Rusia făcea parte din grupul G7, care a fost extins la G8 în anii 2000 – pentru a găzdui Moscova în vremuri mai prietenoase, dar a fost dată afară după ce a anexat Crimeea în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *