Președintele rus, Vladimir Putin, a participat la ceremonia de deschiderea a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.
Camerele de luat vederi l-au surprins pe Putin ațipind în momentul când delegația delegația Ucrainei a defilat în capitala Chinei, conform Daily Mail.
„Putin pretinde că doarme în timp ce delegația Ucrainei defilează la Jocurile Olimpice de Iarnă”, a scris Daily Mail pe rețelele de socializare, mai ales în contextul conflictului dintre cele două țări.
Vladimir Putin nu a mai avut o convorbire cu Boris Johnson luni, iar Kremlinul a anunţat miercuri că va da detalii când şi dacă şeful statului rus Vladimir Putin va discuta cu premierul britanic, menționând că preşedintele Rusiei este dispus să discute cu oricine, inclusiv cu cei de-a dreptul derutaţi.
Convorbirea între cei doi lideri fusese programată pentru luni, dar Johnson a fost nevoit să o amâne din cauza problemelor politice interne. Premierul Regatului Unit a făcut marţi o vizită în Ucraina, unde a acuzat Moscova că ţine o armă la tâmpla Kievului, încercând să intimideze Occidentul pentru a redesena harta de securitate a Europei de după Războiul Rece.
Rusia pretinde că nu dorește să invadeze Ucraina
Rusia susţine că nu are nicio intenţie de a invada teritoriul ucrainean, deşi a mai făcut acest lucru în 2014, când a anexat peninsula Crimeea.
Rusia neagă orice astfel de intenție, dar a strâns deja peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina pentru a atrage atenția Occidentului și a insista asupra cererilor sale de garanții de securitate.
Președintele american Joe Biden a declarat că, printre sancțiunile pe care SUA intenționează să le aplice Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei, ar putea fi interzicerea de a efectua tranzacții cu dolari pentru companiile rusești.
În acest context conflictual de la granița Ucrainei, Rusia se aliază cu China împotriva Statelor Unite.
China s-a alăturat Rusiei pentru a solicita încetarea extinderii NATO și și-a susținut cererea de garanții de securitate din partea Occidentului, probleme aflate în centrul confruntării Moscovei cu Statele Unite și aliații săi asupra Ucrainei.
Cele două state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „avansarea planurilor Statelor Unite de a dezvolta apărarea antirachetă globală și de a-și desfășura elementele în diferite regiuni ale lumii, combinată cu dezvoltarea capacității de arme non-nucleare de înaltă precizie precum lovituri de dezarmare și alte obiective strategice”.