Prima pagină » Razboi în Ucraina » Vladimir Putin face o vizită strategică la Kaliningrad: „Aceasta este o problemă extrem de importantă pentru noi”
Vladimir Putin face o vizită strategică la Kaliningrad: „Aceasta este o problemă extrem de importantă pentru noi

Vladimir Putin face o vizită strategică la Kaliningrad: „Aceasta este o problemă extrem de importantă pentru noi”

30 aug. 2022, 18:40,
în Razboi în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin face o vizită strategică la Kaliningrad și se va discuta situația tranzitului de mărfuri prin Lituania către această regiune, a declarat reporterilor secretarul de presă al șefului statului rus Dmitri Peskov.

Peskov susține că sunt conștienți de problemele legate de plățile pentru tranzit, motiv pentru care subiectul necensită o atenție deosebită, mai ales că este extrem de important.

„Suntem conștienți de problemele legate de plățile pentru tranzit, aceste probleme continuă și necesită atenția noastră, aceasta este o problemă extrem de importantă pentru noi și, bineînțeles, acest subiect va fi discutat în detaliu în cadrul unei întâlniri cu guvernatorul din regiune, Anton Alikhanov”, a declarat Peskov presei moscovite, relatează Interfax.

Banca lituaniană a oprit din 15 august operațiunile cu Rusia în ruble

Banca lituaniană Siauliu, prin care au trecut plățile pentru tranzitul prin Kaliningrad, a oprit din 15 august operațiunile cu Rusia în ruble, iar decontările în toate celelalte monede vor fi oprite la 1 septembrie. Anterior, banca lituaniană a anunțat încetarea tuturor operațiunilor cu Rusia de la 1 septembrie.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, vorbind despre călătoria lui Putin în regiunea Kaliningrad, a menționat că „la urma urmei, subiectul călătoriei este 1 septembrie, adică Ziua Cunoașterii”.

Uniunea Europeană trimite peste 5 milioane de pastile antiradiații către Ucraina

Oficialii au început distribuirea pastilelor, iar locuitorilor li s-a transmis că trebuie să își administreze aceste medicamente doar în cazul în care se confirmă o scurgere de radiații de la centrala nucleară Zaporojie.

Până acum, doar persoanelor care locuiesc la 50 km de centrală li se oferă tabletele de iodură de potasiu, dar Uniunea Europeană furnizează Ucrainei peste cinci milioane de doze, ceea ce ar permite o distribuție mult mai largă, notează BBC.

„Situația de la Zaporojie este o situație grea, în sensul că acea imensă centrală, cea mai mare din Europa, poate oricând să fie translatată, cu ghilimele de rigoare, de la producția de pace, așa cum spune legea internațională privind folosirea energiei atomice, la o mare calamitate. Ori, atacurile pentru care și rușii, și ucrainenii se acuză reciproc, periclitează siguranța acestei centrale și uitându-ne în stânga și în dreapta, sunt aproape 6000 de MW care se produc acolo. Deci orice fel de acțiune împotriva acestei centrale este foarte periculoasă și de aceea propunerea ONU și a altor multor alte state, de demilitarizare a zonei, este cea mai rezonabilă soluție pentru această centrală.

Este indiscutabil că nici una dintre părți nu vor să lase liberă centrala, adică sub un control civil care să se ocupe doar de furnizarea energiei electrice. Pe de o parte rușii o folosesc ca un adăpost pentru că acolo sunt dispuse mijloace militare, lansatoare și alte armamente, de unde se pot lansa atacuri peste Nipru. Pe de altă parte, și ucrainenii probabil că nu prea pot să stea liniștiți în contextul în care de pe partea adversă le cad bombele în cap. Deci, încă o dată spun, această situație este deosebit de dificilă, prin prisma neînțelegerii celor două părți asupra pericolului pe care respectiva centrală îl oferă”, a explicat Dan Grecu, expert militar, la Realitatea Plus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *