Prima pagină » Actualitate » Vladimir Putin este de acord ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, dar lansează un avertisment
Vladimir Putin este de acord ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, dar lansează un avertisment

Vladimir Putin este de acord ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, dar lansează un avertisment

30 iun. 2022, 09:52, 1 ,
în Actualitate

Vladimir Putin a avut o intervenţie pe subiectul aderării la NATO a Suediei şi al Finlandei. Liderul de la Kremlin a subliniat faptul că nu vede nicio problemă cu acest lucru și că situaţia din cele două țări este una diferită față de Ucraina.

Vă amintim faptul că Turcia a fost de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO, iar acest lucru a condus la obținerea statutului de țară candidat.

Vladimir Putin, de acord cu aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

Într-o intervenţie publică, Vladimir Putin a menţionat faptul că Rusia este de acord cu aderarea Finlandei și a Suediei la NATO. Șeful de la Kremlin a explicat că fiecare țară îşi stabileşte traiectoria pe care o urmează şi că situaţia celor două națiuni este diferită cu cea din Ucraina. Rusia nu are nicio problemă cu țările menţionate mai sus. Asta în condiţiile în care cu Finlanda, Rusia a fost în război:

”Nu avem probleme cu Suedia şi Finlanda, aşa cum avem cu Ucraina. Dacă Finlanda şi Suedia doresc aceasta, să adere. Este problema lor, pot adera la ce doresc”, a spus el.

Reacţia este una interesantă din considerentul că cele două țări îşi aveau declarate în constituţie neutralitatea din punct de vedere militar. În trecut, Rusia a obiectat de mai multe ori la o posibilă aderare în cadrul alianţei NATO. Ba mai mult, a redus livrarea de gaze naturale către cele două țări. Oricum, integrarea în alianța militară a fost o reală provocare pentru NATO și pentru Finlanda și Suedia din considerentul că Turcia s-a opus în repetate rânduri.

Vladimir Putin susţine că Moscova va răspunde simetric cu aderarea la NATO

Președintele spune că Moscova va răspunde „simetric” la orice desfășurare, iar Ministerul de Externe acuză NATO că încearcă să destabilizaze societatea rusă. Puţin a fost citat de agențiile de presă ruse spunând că nu poate exclude că ar apărea tensiuni în relațiile Moscovei cu Helsinki și Stockholm în legătură cu aderarea lor la NATO. Totuşi, după ce a spus că nu vede o problemă în aderarea celor două țări la blocul militar, Putin a avertizat „dacă acolo ar fi desfășurate contingente militare și infrastructură militară, am fi obligați să răspundem simetric și să ridicăm aceleași amenințări pentru acele teritorii în care au apărut amenințări pentru noi”. În schimb, viceministrul rus de Externe a fost mult mai dur în declarații decât Vladimir Putin. Acesta a numit a fi iresponsabilă decizia luată de NATO și a avertizat că nu va exista liniște în perioada următoare în nordul Europei:

„Condamnăm cursul iresponsabil al Alianței Nord-Atlantice, care ruinează arhitectura europeană sau ce a mai rămas din ea. Am foarte multe îndoieli dacă perioada următoare va fi calmă pentru vecinii noștri nord-europeni”, a declarat miercuri miercuri viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.

 Cu toate că Vladimir Putin pare să fie de acord cu aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, în realitate există tensiuni mari și multe semne de întrebare despre viitoare mișcare a Rusiei în acest context.

Comentarii
  • Pai cand esti pus in fata faptului implinit ce poti sa mai faci,chiar cu tot satul nu poti sa te bati.Ii multumim pe aceasta cale lui rasputin acest lucru nu se intampla fara razboiul din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *