Prima pagină » Actualitate » Vladimir Putin declară că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război
Vladimir Putin declară că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război

Vladimir Putin declară că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război

02 feb. 2022, 08:00,
BZI.ro, în Actualitate

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat SUA că încearcă să atragă Rusia într-un război în Ucraina. În primele sale comentarii semnificative asupra crizei în câteva săptămâni, el a spus că scopul Americii este să folosească o confruntare ca pretext pentru a impune mai multe sancțiuni Rusiei.

Vladimir Putin a mai spus că SUA ignoră preocupările Rusiei cu privire la forțele alianței NATO din Europa. Tensiunea este mare cu privire la acumularea de trupe rusești aproape de granițele Ucrainei.

Vladimir Putin declară că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război

Pe fondul tensiunilor tot mai mari din Ucraina, Vladimir Putin a declarat recent că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război. Rusia a mutat în ultimele săptămâni aproximativ 100.000 de militari – echipați cu totul, de la tancuri și artilerie până la muniție și putere aeriană – la granița cu Ucraina.

Dar Rusia neagă acuzațiile occidentale că plănuiește o invazie, la aproape opt ani după ce a anexat sudul peninsulei Crimeea a Ucrainei și a susținut o rebeliune sângeroasă în regiunea Donbas de est.  Moscova acuză, la rândul său, guvernul ucrainean că nu a implementat un acord internațional pentru restabilirea păcii în est, unde cel puțin 14.000 de oameni au fost uciși, iar rebelii susținuți de ruși controlează zone de teritoriu.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți că o invazie rusă „nu va fi un război între Ucraina și Rusia – acesta ar fi un război în Europa, unul la scară largă”.

Vorbind după discuțiile cu premierul ungar Viktor Orban la Moscova, Putin a spus:

„Mi se pare că Statele Unite nu sunt atât de preocupate de securitatea Ucrainei… dar principala ei sarcină este să limiteze dezvoltarea Rusiei. sens Ucraina însăși este doar un instrument pentru a atinge acest obiectiv.”

Rusia și SUA dețin cele mai mari arsenale nucleare din lume

Rivalitatea dintre Rusia și SUA, care dețin încă cele mai mari arsenale nucleare din lume, datează din timpul Războiului Rece (1947-1989). Ucraina era atunci o parte crucială a Uniunii Sovietice comuniste, a doua după Rusia.  Puţin a spus că SUA au ignorat preocupările Moscovei în răspunsul său la cererile Rusiei de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, inclusiv un blocare a expansiunii ulterioare a NATO către est.

El a sugerat că, dacă Ucrainei i s-ar acorda dorința de a se alătura NATO, ar putea trage ceilalți membri într-un război cu Rusia.

„Imaginați-vă că Ucraina este membră NATO și începe o operațiune militară [pentru a recâștiga Crimeea]”, a spus liderul rus. „Ce – o să ne luptăm cu Nato? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu s-a făcut.”

Care este situația din Ucraina

Situaţia din Ucraina este una tensionată după ce Rusia a început să mute sute de mii de soldați la granițele acesteia. În replică la mutări, președintele SUA, Joe Biden a afirmat faptul că ia în calcul sancţiuni extreme la adresa Rusiei, inclusiv sancţiuni personale pentru Vladimir Putin.

Altfel spus, Canada a trimis deja trupele speciale pentru a evacua ambasada țării din Kiev, iar SUA a emis mai multe avertismente de călătorie.

În încheiere vă spunem faptul că declaraţiile lui Vladimir Putin precum că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război nu sunt singurele făcute de oficialii ruşi. În trecut, ministrul de Externe al Rusiei a făcut unele declaraţii năucitoare referitoare la dorința Federației ca NATO să-și retragă trupele din România și alte țări baltice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *