Prima pagină » Razboi în Ucraina » Vladimir Putin, avertisment. „Dacă va continua așa, va avea consecințe grave” 

Vladimir Putin, avertisment. „Dacă va continua așa, va avea consecințe grave” 

11 mart. 2022, 09:58,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Vladimir Putin a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea duce la o inflație a prețurilor alimentelor la nivel mondial, deoarece Rusia nu va putea exporta suficiente îngrășăminte.

“Dacă va continua așa, va avea consecințe grave (…) pentru sectorul alimentar în ansamblu, creșterea inflației va fi inevitabilă”, a declarat Putin în cadrul unei ședințe de guvern, în condițiile în care exporturile de îngrășăminte rusești urmează să fie suspendate, potrivit Euronews.

Sursa citată notează că îngrășămintele rusești nu sunt afectate de sancțiunile occidentale. Cu toate acestea, sectoarele financiar și al lanțului de aprovizionare sunt, ceea ce afectează capacitatea Rusiei de a exporta.

Rusia aprovizionează atât Europa, cât și America de Sud

“Dacă vor continua să ne creeze probleme pentru a finanța această activitate, pentru a o asigura, în logistică, în livrarea produselor noastre (…) atunci prețurile vor crește din ce în ce mai mult, iar acest lucru se va resimți în prețul produsului final, al produselor alimentare”, a declarat Putin.

Rusia, la fel ca și vecinul său Belarus, care a fost de asemenea aspru sancționat, este un important furnizor mondial de îngrășăminte minerale și aprovizionează atât Europa, cât și America de Sud.

În urma anunțării sancțiunilor masive împotriva Rusiei și a economiei sale, ca represalii pentru conflictul din Ucraina, Ministerul rus al Industriei a recomandat săptămâna trecută producătorilor de îngrășăminte rusești să își suspende temporar exporturile.

Vladimir Putin acuză unitățile ucrianene de obstrucționare a eforturilor de evacuare

Potrivit unui comunicat al Kremlinului preluat de Interfax, președintele Putin l-a informat pe cancelarul german despre cea mai recentă rundă de negocieri dintre Kiev şi Moscova, precum şi despre eforturile de salvare a civililor din oraşele ucrainene unde au loc lupte.

Cei doi lideri au „acordat o atenţie particulară aspectului umanitar al situaţiei din Ucraina”, iar Putin „a furnizat informaţii în legătură cu subiectul măsurilor luate pentru crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor”, notează comunicatul Kremlinului.

Vladimir Putin a acuzat unităţile ucrainene de obstrucţionarea eforturilor de evacuare, se menţionează în comunicat, care mai arată că cei doi lideri au convenit să continue contactele „la diferite niveluri”.

Zelenski bate în retragere cu privire la aderarea Ucrainei la NATO

Administraţia de la Kremlin a reafirmat luni oficial, în contextul negocierilor cu Ucraina, condiţiile pentru oprirea intervenţiei militare, printre acestea figurând recunoaşterea internaţională a anexării Crimeei, independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk şi neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar.

Într-un interviu acordat postului american ABC News, Volodimir Zelenski a sugerat că este deschis găsirii unei soluţii de compromis privind regiunile Crimeea şi Donbas, subliniind însă că vrea „dialog, nu capitulare”. De asemenea, Zelenski şi-a temperat în ultimele zile poziţia privind aderarea Ucrainei la NATO, dar insistă pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană în procedură rapidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *