Prima pagină » International » Vladimir Putin aterizează în Coreea de Nord și este primit regește de Kim Jong-Un
Vladimir Putin aterizează în Coreea de Nord și este primit regește de Kim Jong-Un

Vladimir Putin aterizează în Coreea de Nord și este primit regește de Kim Jong-Un

18 iun. 2024, 23:01,
BZI.ro, în International

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri în Phenian, capitala Coreei de Nord, pentru o vizită excepţională în cadrul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între Moscova şi regoimul condus de Kim Jong-Un, o alianţă pe care Occidentul o vede ca pe o ameninţare, transmite AFP, conform Agerpres.

Putin a fost întâmpinat de bannere uriaşe care îi urau „un călduros bun venit” şi îi înfăţişau chipul zâmbitor, atârnate de stâlpii de iluminat din Phenian, alături de drapeluri ruseşti, conform imaginilor difuzate de presa de stat rusă.

Liderul nord-coreean l-a așteptat personal

Liderul nord-coreean l-a așteptat personal la coborârea din avion și cei doi s-au îmbrățișat,

Consilierul diplomatic al preşedintele Putin, Yuri Uşakov, a declarat presei ruse că în cursul acestei vizite vor fi semnate „documente importante, foarte semnificative”, referindu-se la „posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic cuprinzător”.

Vizita lui Putin în Coreea de Nord intervine în contextul în care SUA acuză Phenianul că a furnizat Rusiei „zeci de rachete balistice şi peste 11.000 de containere cu muniţii” pentru a fi utilizate de Moscova în Ucraina. Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a exprimat îngrijorări similare.

 

Relație tot mai apropiată

Moscova şi Phenianul sunt aliaţi de la sfârşitul războiului coreean (1950-1953), dar s-au apropiat după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

Preşedintele Putin a salutat marţi „sprijinul ferm” oferit de Coreea de Nord operaţiunii militare ruse din Ucraina, cu puţin timp înainte de sosirea sa, miercuri, la Phenian.

Rusia a sprijinit Coreea de Nord şi poporul său eroic în lupta sa de a-şi apăra dreptul de a alege calea independenţei, a originalităţii şi a dezvoltării prin ei înşişi în confruntarea cu inamicul viclean, periculos şi agresiv (…) şi îi sprijinim neclintit în viitor”, a scris preşedintele Putin într-un articol publicat de cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun şi de agenţia KCNA. El a mai spus că Phenianul „sprijină ferm” ofensiva militară a Rusiei în Ucraina şi i-a mulţumit pentru aceasta.

Americanii urmăresc cu atenție

Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova şi Phenian şi acuză Coreea de Nord că livrează Rusiei muniţie pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei în schimbul furnizării de asistenţă tehnologică, diplomatică şi alimentară.

Această vizită „arată cât de dependenţi sunt acum preşedintele Putin şi Moscova de ţările autoritare din întreaga lume. Cei mai apropiaţi prieteni şi cei mai mari susţinători ai efortului de război al Rusiei – un război de agresiune – sunt Coreea de Nord, Iran şi China, a comentat luni, la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, „încalcă sancţiunile” impuse Coreei de Nord.

Vizita oficială anterioară a preşedintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord a avut loc în 2000.

Comentarii
  • jalnic de bestie

  • Suka ruZia si sustinatorilor

    O vizita ca intre teroristii planetei,prost e ca au adepti!

  • Sunt facuti unul pentru altul, de ce nu se casatoresc si sa uneasca ambele tari? amandoi sunt niste hobiti scapati din Stapanul Inelelor, amandoi sunt niste megalomani, amandoi sunt dictatori criminali etc.
    Au atatea lucruri in comun incat poti sa scrii o poveste de dragoste dintre cei doi.

  • S-a-ntâlnit oțu’ cu porcu’. Trebe că mujicii din sovietstanele rusești leșină de amor național când văd asemenea momente emoționante la teveurile lor pe lămpi din corturile lor de iută. Pe de altă parte, Porcu’ nu pricepe că oricâtă tehnologhie nucleară i-ar promite Oțu’, el tot de fazan va cădea – nu va avea niciodată șansa s-o folosească împotriva cruzilor imperialiști… În secunda doi, după ce apasă butonul roșu, NK va fi pașnică și radioactivă recoltă…

  • Din cate imi aduc aminte, cu putin timp inainte „de a da coltul”, Nea Nicu Ceausescu a facut o vizita similara la Phenian. Sa fie intr-un ceas bun! Doamne ajuta.

  • Bai tu asta de la 14:56,nu esti roman! Comenteaza in Ucraina ta cat vrei impotriva Rusiei nu in ziarele romanesti.In primul rand Nicu Ceausescu era fiul lui Nicolae Ceausescu.Deci nu spune Nea Nicu Ceausescu lui Nicolae Ceausescu, tatal lui Nicu.In al doilea rand Nicolae Ceausescu ca sa stii tu ucraineanule tocmai se intorsese din vizita sa in Irak nicidecum la Phenian. In treilea rand lasa-l pe Ceausescu al romanilor sa se odihneasca,el face parte din istoria Romaniei. Tu ucraineanule nu mai lupta pe computer in Romania, du-te si lupta pe front in Ucraina tara ta unde patriotii ucrainieni lupta si mor.

  • ‘ telectualii curului. Iran bă tembelilor.rade ciob de oala sparta.noroc cu sectiunea asta de comentarii . asa se confirma ca sunt analfabeti fuctionali cu duimul .

  • ‘ telectualii curului. Iran bă tembelilor.rade ciob de oala sparta.noroc cu sectiunea asta de comentarii . asa se confirma ca sunt analfabeti fuctionali cu duiumul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024