Prima pagină » International » Vladimir Putin anunță sfârșitul acordului privind gazele rusești pentru UE. Zelenski pune o condiție
Vladimir Putin anunță sfârșitul acordului privind gazele rusești pentru UE. Zelenski pune o condiție

Vladimir Putin anunță sfârșitul acordului privind gazele rusești pentru UE. Zelenski pune o condiție

19 dec. 2024, 21:24, 3 ,
Redacția BZI în International

Un acord controversat care permite națiunilor din Europa Centrală să cumpere gaz rusesc prin Ucraina se va încheia în curând, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, chiar dacă liderii Uniunii Europene favorabili Kremlinului, premierul slovac Robert Fico și premierul ungar Viktor Orban, s-au străduit să le asigure accesul continuu la combustibil ieftin. Iar președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a declarat și el joi, la Bruxelles, că nu va prelungi tranzitul de gaz rusesc dincolo de termenii contractuali.

Acordul de tranzit va expira la sfârșitul anului fără a exista o alternativă clară

Cu toate acestea, el a pus o condiție pentru o eventuală prelungire a acordului: aceea ca Rusia să fie plătită de importatorii europeni pentru acest gaz numai după terminarea războiului.

Vorbind în cadrul conferinței sale de presă maraton anuale, Putin a declarat că acordul de tranzit va expira la sfârșitul anului fără a exista o alternativă clară.

„Acest contract nu va mai exista, asta este clar”, a spus Putin, potrivit Politico. „Dar asta este bine – noi vom supraviețui, Gazprom va supraviețui”.

Ucraina a refuzat să renegocieze direct acordul și a oferit în schimb propria producție internă de gaze ca alternativă pentru vecinii săi.

Contractul pe termen lung, semnat în 2019, a permis gigantului energetic rus de stat să pompeze gaze naturale prin vasta rețea de conducte din Ucraina către clienții din UE. Cu toate acestea, în încercarea de a transforma fluxurile de energie într-o armă, Rusia a întrerupt livrările către țări precum Germania și Polonia în urma invaziei sale la scară largă din Ucraina în februarie 2022.

De atunci, însă, o mână de țări membre ale UE, printre care Slovacia, Ungaria și Austria, au continuat să cumpere gaz rusesc pe această rută, în ciuda angajamentului luat la nivelul blocului comunitar de a nu mai depinde de Moscova până în 2027.

Premierul slovac Robert Fico a solicitat public un acord pentru prelungirea acestei practici. Potrivit acestuia, decizia Kievului de a nu prelungi contractul cu Gazprom „nu înseamnă că nu putem lua gaz din est”.

El s-a angajat să abordeze această chestiune cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European care a avut loc joi la Bruxelles.

Între timp, premierul ungar Viktor Orbán vizitează Bulgaria săptămâna aceasta, unde speră să ajungă la un acord pentru a asigura accesul continuu la aprovizionare. O analiză Politico a constatat că încetarea tranzitului de gaze ar avea un impact limitat asupra UE în ansamblu.

Zelenski pune o condiție pentru continuarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina

Într-o conferință de presă susținută joi la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „nu vom prelungi tranzitul de gaz rusesc” dincolo de termenii contractuali. Potrivit acestuia, este „rușinos” ca țările să se preocupe de mici creșteri ale costului combustibilului atunci când ucrainenii își pierd viața apărându-se împotriva invaziei Moscovei.

Cu toate acestea, el a pus o condiție pentru o eventuală prelungire a acordului: aceea ca Rusia să fie plătită de importatorii europeni pentru acest gaz numai după terminarea războiului, dar va permite tranzitul gazului furnizat de alte state în afară de Rusia, însă şi în acest caz doreşte garanţii că nu este vorba despre gaz rusesc livrat prin intermediari.

„Dacă vreo ţară europeană este dispusă să primească acest gaz şi să nu i-l plătească Rusiei până la sfârşitul războiului, atunci noi putem reflecta” asupra autorizării în continuare a tranzitului gazului rusesc către Europa prin conductele din Ucraina, a spus Zelenski la o conferinţă de presă la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean s-a pronunţat împotriva unui posibil mecanism de tranzit prin Ucraina al gazelor ruseşti achiziţionate de Azerbaidjan

De asemenea, preşedintele ucrainean s-a pronunţat împotriva unui posibil mecanism de tranzit prin Ucraina al gazelor ruseşti achiziţionate de Azerbaidjan, opţiune luată în considerare de câteva luni în UE, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Rusia ce expiră pe 31 decembrie.

„Nu vrem astfel de jocuri. Dacă o ţară primeşte gaz rusesc, aceasta înseamnă să transferi bani în Rusia”, care-şi poate finanţa astfel industria militară, şi-a motivat Zelenski refuzul de a menţine tranzitul gazului rusesc.

După sabotajul asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie 2022, Rusia şi-a livrat gazul către Europa prin două rute, respectiv reţeaua ucraineană şi gazoductul TurkStream, împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream.

Tranzitul gazelor ruseşti către Europa prin Ucraina a scăzut însă cu aproape două treimi faţă de 2021, ajungând la 14,65 miliarde de metri cubi în 2023, adică puţin sub jumătate din totalul exporturilor de gaze ruseşti către Europa.

Comentarii
  • Foto cu piticul de cel putin 15 ani. Asa iti dai seama ca acest ziar e un jeg sovietic.

    • Vita spălată pe creier, e dintr un talk show de numai o zi poza.
      Mai bagă un vaccin, trage botnița bine pe muian și plimbă te în continuare cu trotineta ascultând propaganda lgbt ista.
      Nu mai vomita prin comentarii.

  • La cererea pe care o are in Asia, nu stiu daca mai ramane ceva gaz pt Europa. Schimburile cu China in 2024 au depasit deja 200 mld. USD in echivalent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`