Preşedintele rus Vladimir Putin a deschis joi summitul Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg (nord-vest), promiţând să livreze cereale cu titlu gratuit către şase ţări africane „în următoarele luni”, în pofida sancţiunilor occidentale care, potrivit lui, au îngreunat exportul de cereale şi îngrăşăminte al Rusiei, potrivit AFP, EFE şi Reuters, conform Agerpres.
„În lunile ce urmează, vom fi în măsură să asigurăm livrări gratuite de la 25.000 la 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea”, a declarat Putin în discursul său de deschidere, difuzat de televiziunea rusă, pe fondul îngrijorărilor ţărilor africane după încetarea recentă a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Declaraţiile sale au stârnit aplauze. El a adăugat că Rusia va suporta, de asemenea, costurile de transport al cerealelor.
Putin anunță că Rusia va oferi cereale gratuite către şase ţări africane
Putin a spus că în primele şase luni ale anului în curs Rusia a exportat deja aproximativ 10 milioane de tone de cereale în Africa și că Rusia va continua să „acorde o atenţie deosebită aprovizionării prietenilor africani cu grâu, orz, porumb şi alte culturi cerealiere”.
Liderul rus a spus că peste 70% din grânele ucrainene exportate graţie acordului de acum expirat au mers către ţări cu venituri ridicate sau cu venituri peste medie, inclusiv din Uniunea Europeană, şi că ţările sărace, precum Sudanul, au fost „trase pe sfoară” şi au primit mai puţin de 3% din livrări.
Putin a declarat că Rusia se aşteaptă la o recoltă record de cereale în acest an şi că este pregătită să înlocuiască exporturile ucrainene de cereale către Africa, atât pe bază comercială, cât şi cu titlu gratuit ca ajutor, şi să onoreze – ceea ce a spus el că este – rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală.
Preşedintele rus a mai spus că sancţiunile occidentale, impuse pentru războiul Rusiei în Ucraina pe care el îl numeşte „operaţiune militară specială”, au împiedicat Moscova să furnizeze gratuit îngrăşăminte ţărilor sărace.
„Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează aprovizionarea cu cereale şi îngrăşăminte (prin intermediul sancţiunilor), în timp ce, pe de altă parte, ele în mod ipocrit ne învinovăţesc pe noi pentru situaţia actuală de criză pe piaţa mondială a alimentelor”, a declarat Putin.
Recunoștința africană
Azali Assoumani, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul acordat de Rusia continentului african, întrucât investiţiile Moscovei au permis ‘multor ţări să urmeze calea dezvoltării’, a spus el. „Suntem sincer recunoscători pentru asta”, a subliniat acesta. La rândul său, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că Uniunea Africană se va alătura G20 în calitate de membru permanent. El a adăugat că Rusia este pregătită să facă tot posibilul pentru „a promova consolidarea suveranităţii ţărilor africane şi pentru a ajuta Africa să devină unul dintre partenerii-cheie într-o lume multipolară”.
Putin prezidează joi, la Sankt Petersburg, prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane.
Evenimentul, la care se aşteaptă să fie semnate diverse acorduri, urmează primului summit Rusia-Africa din 2019 şi face parte dintr-un efort concertat de influenţă şi de afaceri pe un continent unde mercenarii ruşi din Grupul Wagner rămân activi, în pofida unei revolte eşuate acasă luna trecută.
Rusia spune că 49 din cele 54 de state de pe continent sunt reprezentate la summitul de la Sankt Petersburg, dintre care 17 de către şefi de stat şi patru de şefi de guvern. Or, aceasta înseamnă mai puţin de jumătate din numărul de lideri care au participat la summitul din 2019, ceea ce Kremlinul o pune pe seama presiunilor SUA şi Franţei.