Preşedintele Vladimir Putin a acuzat marţi, 20 septembrie UE că blochează donarea a 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti ţărilor sărace, care au cea mai mare nevoie, într-un moment în care Moscova se plânge de obstacole la export din partea occidentalilor.
„Culmea cinismului este că până şi oferta noastră de a transfera gratuit 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti blocate în porturile europene din cauza sancţiunilor spre ţări care au nevoie rămâne în continuare fără răspuns. E clar: nu vor să lase companiile noastre să câştige bani. Dar noi vrem să dăm (acele tone de îngrăşăminte) gratuit ţărilor care au nevoie”, a spus Putin în cadrul unei ceremonii de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 20 de noi ambasadori.
Vladimir Putin acuză UE că blochează donații trimise Rusia
Vladimir Putin acuza UE că blochează donaţii de îngrăşăminte. Rusia, fiind o putere mondială în domeniul exportului de cereale, acum nu îşi poate vinde producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale care afectează în special sectoarele financiar şi logistic.
În anul 2021, Rusia a fost primul exportator de îngrăşăminte pe bază de azot şi al doilea cel mai mare furnizor de îngrăşăminte pe bază de potasiu şi fosfor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Vladimir Putin a criticat din nou marţi, 20 septembrie, ‘sancţiunile nelegitime’ luate de unele ţări din Occident ‘pentru a-şi întări poziţia’ care, potrivit lui, ‘au consecinţe negative asupra lor însele’, dar şi asupra ‘unor state total nevinovate care suferă din cauza unei astfel de politici, în primul rând ţările în curs de dezvoltare şi cele mai sărace’, a afirmat el.
Conform declaraţiei lui, ţările din Africa, Asia de Sud şi America Latină ‘au fost în principal afectate de restricţiile occidentale privind aprovizionarea cu energie, hrană şi îngrăşăminte ruseşti pe pieţele mondiale’.
Aceste afirmaţii intervin într-un moment în care Moscova contestă din ce în ce mai mult două acorduri încheiate în luna iulie la Istanbul care permit exportul de grâu şi porumb în pofida ofensivei ruse, dar şi, teoretic, exporturile Moscovei, afectate de sancţiunile occidentale. De altfel, Kremlinul susţine în special că cele mai multe din produsele alimentare ucrainene merg în ţările europene, ceea ce Kievul neagă.
Criticile Moscovei la adresa acordurilor de la Istanbul suscită temeri că exporturile ucrainene vor fi din nou împiedicate, în contextul în care conflictul din Ucraina ridică îngrijorări privind securitatea alimentară la nivel mondial pe fondul creşterii generalizate a preţurilor pe pieţe.
Cel de-Al Treilea Război Mondial în viziunea lui Aleksandr Dughin
În cadrul unui alt context, menționăm faptul că filosoful rus Dughin, a spus că lumea este în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, iar Occidentul, desigur, este cel care împinge Rusia spre el.
„Dacă se va ajunge la utilizarea armelor nucleare este o întrebare deschisă. Dar probabilitatea unui Armaghedon nuclear crește în fiecare zi”, a scris Dughin.
Ideologul rus a comentat de asemenea și contraofensiva Forțelor Armate din regiunea Harkov, spunând că acest lucru ar trebui perceput ca o lovitură directă a Occidentului pentru Federația Rusă. Occidentul, în opinia sa, vede acest lucru drept începutul sfârșitului Rusiei. Aşadar, neavând de ales, Federația Rusă ar trebui să-și apere dreptul de a exista.
Și totuși, președintele turc Erdogan a precizat când se va sfârşi războiul din Ucraina.
De altfel, preşedintele Vladimir Putin a acuzat marţi, 20 septembrie UE că blochează donarea a 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti destinate ţărilor sărace.