Prima pagină » International » Vladimir Putin a sosit marţi seară în Cecenia. Scopul întrevederii cu aliatul său Ramzan Kadîrov
Vladimir Putin a sosit marţi seară în Cecenia. Scopul întrevederii cu aliatul său Ramzan Kadîrov

Vladimir Putin a sosit marţi seară în Cecenia. Scopul întrevederii cu aliatul său Ramzan Kadîrov

20 aug. 2024, 22:20,
în International

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns marți seară în Cecenia, o republică rusă din Caucaz, condusă cu autoritate de aliatul său Ramzan Kadîrov, și pe care nu a mai vizitat-o din 2011, conform relatărilor agenției AFP, citate de Agerpres.

„Putin a sosit în Republica Cecenă. Vizita sa include un program bogat,” a anunțat Kadîrov pe Telegram.

Televiziunea de stat rusă a difuzat imagini cu Putin coborând dintr-un elicopter și fiind întâmpinat de Kadîrov și de colaboratorii săi apropiați.

„Locuitorii vor fi încântați. Vor fi fericiți că președintele a venit în republică. Pentru noi, aceasta este o motivație suplimentară, ne dă energie. Este o mare onoare,” a declarat Kadîrov în fața jurnaliștilor.

Putin a mai vizitat o altă republică rusă din Caucaz

Potrivit liderului cecen, Putin și-a început vizita cu o oprire la mormântul tatălui său, Ahmat Kadîrov, care a fost predecesorul său la conducerea Ceceniei și care a fost ucis în 2004 într-un atac comis de rebeli islamiști.

Înainte de a ajunge în Cecenia, Putin a vizitat mai devreme în aceeași zi Beslan, în Osetia de Nord, o altă republică rusă din Caucaz, unde a adus un omagiu victimelor tragicei luări de ostatici dintr-o școală în 2004, orchestrată de un comando islamist cecen.

Cecenia a trecut prin două războaie majore în anii ’90 și 2000, când trupele ruse s-au confruntat cu o rebeliune separatistă care a evoluat într-o mișcare islamistă ce s-a răspândit în întreaga regiune și în 2015 a jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic.

Ramzan Kadîrov conduce Cecenia din 2007, iar trupele sale sunt frecvent acuzate de încălcări ale drepturilor omului în regiune.

Vizita lui Putin are loc în contextul în care Ucraina a deschis un al doilea front în războiul declanșat de Rusia, armata ucraineană lansând recent o ofensivă surpriză în regiunea de graniță rusă Kursk. Unități cecene fac parte din forțele ruse desfășurate pentru a contracara acest asalt ucrainean.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`