Prima pagină » International » Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei. Reacţia Chişinăului
Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei. Reacţia Chişinăului

Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei. Reacţia Chişinăului

21 feb. 2023, 21:45, 4 ,
în International

Președintele rus Vladimir Putin a anulat, marți, un decret semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.

În prima zi a noului mandat de președinte al Federației Ruse, început în 2012, Putin a semnat decretul care trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale.

Ce prevedea decretul

Iată ce prevedea acesta în privința Transnistriei:

„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele:

1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (…)

e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:

să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Ce înseamnă anularea acestei prevederi

Presa din Republica Moldova relatează că anularea acestei prevederi ar însemna ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene. Așa zisa Republică Moldovenească Nistreană se află sub controlul direct al Federației Ruse. Pe teritoriul ei se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna. Încă de la începutul războiului din Ucraina, aliații occidentali au luat în calcul scenariul prin care Putin să folosească Transnistria și forțele militare staționate acolo pentru a deschide un nou front în Vestul Ucrainei.

Decizia lui Putin vine în contextul în care în ultima săptămână Maia Sandu și Vladimir Zelenski au vorbit deschis despre un plan de preluare a puterii de la Chișinău de către Kremlin, printr-o lovitură de stat.

Putin a semnat decretul de marți imediat după discursul de peste o oră și jumătate în care a acuzat Occidentul că este vinovat pentru războiul din Ucraina, amenințând și cu folosirea armelor nucleare.

Reacţia Chişinăului, după ce Putin a anulat decretul

Chişinăul va continua să ceară retragerea forţelor militare ruse din Transnistria, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin a anulat marţi decretul său din 2012 privind politica externă a Federaţiei Ruse, în care erau prevederi referitoare la reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

„Vom continua să cerem retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău, Filip Cojocaru, citat de TV8.md.

Moscova şi-a luat angajamentul la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată nu a fost pusă niciodată în practică.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012 şi subliniază că militează în continuare pentru rezolvarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

„Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului”, a spus Filip Cojocaru.

Comentarii
  • Ei acum sa va ajute zelenschi care a mancat kakat minciuni ca sa bage intrigi si sa destabilizeze Moldova ca sa fie un alt conflict ca sa arate ca el nu minte cand spune ca Rusia vrea si alte teritorii si sa fie protejata mai bine ucraina de conflictul din Moldova. Mizerie mare acest zelenski

  • Ptr laba trista de mai sus

    Fa un bine societatii uai flocea arunca te de pe bloc,consumi aerul degeaba

  • Mă pish pe Zelenski ca a înnebunit lumea toata ziua cu numele acestui nazist drogat care nu stie inca ce e cu el, crede ca joaca intr- un film RAZBOI de distrugere a Europei si a tarii lui si a Rusiei. Un film foarte bine plătit in milioane de euro. Trezeste- te prostime pana nu e prea târziu.

  • Satul De Aberatii Comuniste

    Ar trebui ca Ucraina, Moldova sau orice alt stat vecin Rusiei sa faca referendumuri si sa-si revendice dreptul de a ocupa/insusi acel teritoriu.
    Daca Rusia poate, de ce nu ar face oricine. Nu le permite constitutia, sa o schimbe. Sa vedem dupa spumele de la gura rusilior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025