Prima pagină » National » Schimb de replici între Vlad Voiculescu și Nelu Tătaru: „Nimeni din Ministerul Sănătăţii nu a văzut nicio versiune a raportului de după Piatra Neamţ”

Schimb de replici între Vlad Voiculescu și Nelu Tătaru: „Nimeni din Ministerul Sănătăţii nu a văzut nicio versiune a raportului de după Piatra Neamţ”

01 feb. 2021, 22:45,
Bianca Rebegea în National

Vlad Voiculescu îl trage la răspundere pe Nelu Tătaru. Ministrul a declarat că nimeni din Ministerul Sănătății nu a văzut raportul oficial al incendiului de la Spitalul Judeţean Neamţ, produs pe 14 noiembrie 2020, nici măcar o variantă intermediară a acestuia.

„Au fost mai multe rapoarte. Raportul pe care eu o să-l văd abia mâine şi care e extrem de important, este raportul cu privire la incidentul de la Piatra Neamţ. Deci, până în acest moment, Ministerul Sănătăţii nu a văzut, nimeni din Ministerul Sănătăţii nu a văzut nicio versiune, măcar o versiune intermediară a raportului de după Piatra Neamţ. Noi nu ştim în mod oficial. Eu nu ştiu să fi văzut nici dumnealui (fostul ministru Nelu Tătaru – n.r.) şi eu nu am văzut şi, din discuţiile pe care le-am avut cu DSU, mâine avem o primă versiune a raportului de după Piatra Neamţ, aşa încât să vedem de unde a pornit incendiul de acolo.

Şi asta e foarte important, nu doar prin prisma găsirii responsabililor şi a responsabilităţilor, ci din prisma învăţării dintr-o greşeală trecută care ar trebui să ne ducă către măsuri concrete pentru a evita aşa ceva în viitor. La acest raport m-am referit când am zis de ziua de marţi. În afară de acesta mai sunt şi alte rapoarte în interiorul instituţiilor publice”, a declarat luni, la B 1 TV, Vlad Voiculescu.

Nelu Tătaru: „S-a făcut un raport, care a apărut chiar pe 23 decembrie”

Nelu Tătaru, predecesorul lui Vlad Voiculescu, nu s-a lăsat mai prejos. El a declarat contrariul, anunțând că s-a făcut un raport, care a apărut în data de 23 decembrie a anului trecut.

„După tragedia de la Piatra Neamţ, la nivelul Guvernului, s-a decis o serie de controale – care au fost coroborate între Ministerul Sănătăţii, Inspecţia sanitară de stat şi inspecţiile sanitare din DSP-uri, precum şi IGSU şi ISCIR – la toate secţiile de terapie intensivă, nu neapărat din spitalele COVID, ci şi din celelalte spitale, pentru a vedea realitatea, dotarea fiecărei secţii şi necesarul şi conformarea. În acest sens, s-a făcut un raport, care a apărut chiar pe 23 decembrie.

După cum ştiţi, o ordonanţă de urgenţă a fost în primă lectură, care stipula că se pot accesa fonduri europene pentru a reface aceste instalaţii. Din informaţiile mele, că şi astăzi m-am informat, această ordonanţă de urgenţă se află în continuare pe masa iniţiatorilor – Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene – pentru avizare”, a spus Nelu Tătaru.

Vlad Voiculescu: „Un raport salvează ceva”

Vlad Voiculescu a arătat că după izbucnirea incendiului de Piatra Neamț au existat mai multe rapoarte: unul de la Inspecţia Sanitară de Stat, un raport de la IGSU, altele de la Corpul de Control.

”Sunt mai multe rapoarte: e unul de la Inspecţia Sanitară de Stat, există un raport de la IGSU, sunt cele de la Corpul de Control, care constată diverse neconcordanţe, rapoartele auditului… E un prim pas de după Piaţa Neamţ. Un raport salvează ceva, adică o autoritate merge şi verifică, stabileşte măsuri, un plan de conformare cu conducerea spitalului. Se ataşează eventual şi un buget. Spitalul semnează de primire şi-şi asumă că rezolvă problemele într-un anumit termen. Suntem la o lună după ce au venit primele versiuni ale rapoartelor şi facem o primă verificare. Deci avem nişte probleme semnalate, avem un set de măsuri care au fost comunicate inclusiv către Institutul Matei Balş. La o luă distanţă, vedem care dintre aceste măsuri au fost implementate.

Toate rapoartele sunt relativ cuprinzătoare şi fiecare vorbeşte despre anumite tipuri de probleme. Inspecţia Sanitară de Stat se referă la chestiuni de ordin medical, focusul a fost pe Secţiile de Terapie Intensivă, apoi avem raportul de la IGSU care s-a uitat mai degrabă la incendiu. Fiecare a spus care ar fi măsurile care s-ar cuveni a fi luate”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu: „ Modul în care a fost gândit controlul la vremea aceea a fost limitativ”

Acesta a declarat că a fost limitativ modul în care a fost gândit controlul la vremea aceea, fiindcă pericolul se afla în afara secțiilor verificate.

”În ceea ce priveşte Institutul Matei Balş, nu a fost vreo măsură indicată cu privire la Pavilionul 5, dacă vorbim de măsuri pentru siguranţa la incendiu şi asta pentru că în Pavilionul 5 unde s-a întâmplat nenorocirea nu era vreo secţie de terapie intensivă. În sine, dacă vreţi opinia mea, modul în care a fost gândit controlul la vremea aceea, a fost limitativ, pentru că s-a limitat la secţiile ATI când, iată, pericolul se află în afara acestor secţii, acolo unde se foloseşte oxigen care este principalul medicament pentru pacienţii cu Covid-19”, a mai afirmat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024