Prima pagină » National » Vlad Voiculescu, despre vinovatul moral pentru întârzierea transferului în Belgia a muncitorului cu arsuri grave: „Nu putem să vorbim despre autor moral”

Vlad Voiculescu, despre vinovatul moral pentru întârzierea transferului în Belgia a muncitorului cu arsuri grave: „Nu putem să vorbim despre autor moral”

15 feb. 2021, 20:15,
Bianca Rebegea în National

Întrebat despre vinovatul moral pentru întârzierea transferului în Belgia a muncitorului cu arsuri grave, pentru că avionul cu care era transferat s-a defectat, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a declarat că nimeni nu este responsabil.

Luni, 15 februarie, ministrului i-a fost adresată următoarea întrebare: „Cine considerați că este vinovatul moral pentru întârzierea transferului pacientului ars în Belgia?”. Răspunsul lui Vlad Voiculescu este următorul:

„Haideti sa definim lucrurile, pentru că dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer al tânărului aș fi înțeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin de ministru, al ministrului Sănătății, ministrului Afacerilor Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului din străinătate în care pot fi tratați arșii, cât și pentru efectuarea transferului. Acestea sunt două atribuții care sunt la DSU, dar nu putem să vorbim despre autor moral atât timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânșii, și anume: pe 20 a fost accidentul, pe 21 seara deja au primit înștiințarea cei de la DSU.

Tot atunci au început să caute centre în Europa unde să poată fi transferat pacientul. De îndată ce au găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce a fost posibil din punct de vedere tehnic. A existat o defecțiune a avionului, este un lucru pe care l-am aflat de la dr. Arafat. De îndată ce s-a găsit o soluție alternativă, prin MApN, pacientul a fost transferat”, a spus Voiculescu.

Vlad Voiculescu, despre vinovatul moral pentru întârzierea transferului în Belgia a muncitorului cu arsuri grave: „Nu putem compara cu lucruri din trecut și să căutăm un autor moral”

Ministrul Sănătății a mai punctat că îndoielile pe care le are și verificările care sunt realizate sunt strâns legate de felul în care a fost tratat pacientul, după ce un medic din Belgia a spus că bolnavul nu fusese bine îngrijit în România.

„Nu putem compara cu lucruri din trecut și să căutăm un autor moral atâta timp cât nu a existat nici măcar o singură secundă să fie existat un loc în străinătate și cineva să fi refuzat transferul. M-am ocupat personal de asta, am sunat la DSU și de îndată ce transferul a fost posibil s-a și efectuat”, a precizat Voiculescu.

Vlad Voiculescu: „Problema de fond este că în străinatate nu există foarte multe locuri”

Inițial, pacientul decedat la spitalul din Belgia a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Ulterior, în data de 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași.

În acest fel, Vlad Voiculescu afirma că el a făcut tot ce se putea în acest caz și a indicat tot DSU:

„Procedura este foarte clară, stabilită. Pacientul, dacă nu poate fi tratat în România, trebuie să fie transferat cât mai curând în străinatate. Problema, dacă am înţeles eu bine, problema de fond este că în străinatate nu există foarte multe locuri în care aceşti pacienţi să fie transferaţi, pe de o parte de criza COVID şi există şi alte motive. În cazul de faţă, am înţeles ca a fost mai întâi o problemă legată de locul în care să fie transferat şi a existat o problemă legată de avionul de la DSU, care a fost rezolvată în câteva ore”, a afirmat Voiculescu.

Bărbatul în vârstă de 51 de ani a suferit o arsură prin electrocuţie pe aproximativ 64% din suprafaţa corporală şi politraumatism prin cădere de la înălţime, în data de 20 ianuarie. Ulterior, a fost transferat la un spital din Belgia și a murit, a informat luni Ministerul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`