Prima pagină » Actualitate » Vlad Pascu nu avea asigurarea obligatorie și a fost lăsat să plece de către polițiști! Legea spune să i se rețină certificatul de înmatriculare

Vlad Pascu nu avea asigurarea obligatorie și a fost lăsat să plece de către polițiști! Legea spune să i se rețină certificatul de înmatriculare

22 aug. 2023, 08:55,
BZI.ro, în Actualitate

Vlad Pascu, şoferul drogat care a omorât două persoane în stațiunea 2 Mai pare să fi avut, până la producerea accidentului, o seară norocoasă. Prins de două ori de poliţişti, tânărul a fost lăsat să plece deși avea droguri în mașină, deși a existat un apel la 112 în care un cetățean spunea că tânărul merge șărpuit cu mașina, și deși nu avea asigurarea obligatorie. La ultima abatere, legea spune clar că trebuie să îi fie reținut certificatul de înmatriculare.

Vlad Pascu, individul responsabil de producerea unui accident rutier în stațiunea 2 Mai, sub influența substanțelor interzise, conducea un autovehicul care nu era asigurat în conformitate cu polița RCA. Aceste informații au fost furnizate de avocatul Elenina Nicuț, care afirmă că a efectuat o verificare asupra automobilului în cauză, vehiculul care din nefericire a dus la pierderea a două vieți.

Vlad Pascu nu avea asigurare obligatorie dar a fost lăsat să plece

Vlad Pascu a fost oprit de polițiști în două ocazii distincte, iar cel puțin o dată aceștia au constatat că vehiculul său nu era asigurat, însă l-au lăsat să continue călătoria. Conform legislației, absența asigurării obligatorii RCA poate fi constatată chiar și în timpul unui control de rutină efectuat de forțele de ordine, fără a fi necesar ca șoferul să fi încălcat vreo regulă de circulație sau să fi fost implicat într-un accident rutier.

Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt următoarele: amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei (conform articolului 37, alineatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurările auto). De asemenea, legea permite „reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestor sancțiuni sunt atribuții ale personalului de poliție”.

Ca să fie și mai clar, art. 237 Reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare | Regulament

Parte integrantă din Hotărâre 85/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune că ”în locul certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie”.

În concluzie, în situația respectivă, tânărul ar fi trebuit să lase vehiculul în locul respectiv sau să solicite intervenția unei autospeciale pentru a-l ridica și transportă într-un loc sigur, până la obținerea unei asigurări obligatorii.

De asemenea, absența asigurării RCA va avea și alte consecințe în contextul acestui accident. O poliță RCA acoperă potențialele daune produse de șofer, însă în cazul de față, întreaga responsabilitate cade asupra tânărului de 19 ani, care probabil nu are nimic înregistrat pe numele său. Astfel, pentru recuperarea prejudiciilor cauzate va fi necesară deschiderea unor proceduri legale suplimentare.

Vlad Pascu nu a fost testat drugtest

O altă anomalie a fost lipsa unui poliţist care să îl poată testa drugtest pe Vlad Pascu. Acesta a fost oprit a doua oară când un apelant la 112 a dezvăluit că există o mașină ( nr. mașina condusă de Vlad Pascu) care efectuează manevre periculoase, adică merge șerpuit. Poliţiştii l-au oprit pe băiat, l-au dus la secție, dar l-au lăsat liber pentru că nu prezenta un pericol și nu prezenta urme vizibile că ar fi consumat ceva. Asta în contextul în care asupra lui au fost găsite droguri.

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța se găsesc în total 15 dispozitive drugtest, dintre care unul este amplasat în Mangalia, acesta fiind desemnat pentru utilizarea la Biroul de Poliție Rutieră din zonă. Surse neoficiale indică faptul că polițistul responsabil de Biroul Rutier din Mangalia, care ar fi trebuit să execute testul drugtest asupra lui Vlad Pascu la punctul de trecere Vama Veche, se află în prezent în concediu.

Așadar, Vlad Pascu a omorât doi tineri în stațiunea 2 Mai fiind drogat și neavând asigurare obligatorie. În tot acest context se poate afirma faptul că unii dintre vinovații de producerea accidentului rutier mortal ar putea fi și polițiștii care nu au respectat legea, cea de reținere a certificatului de înmatriculare.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024